Kampen för en jämn könsfördelning

REDAKTÖR’N HAR ORDET2011-04-09 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två journaliststuderande vid Göteborgs universitet, Sofia Jonason Juvel och Frida Torstensson, har mätt könsfördelningen i Piteå-Tidningen. Resultatet är nedslående. Fördelningen är 28 procent kvinnor och 72 procent män i våra spalter. Andelen artiklar där kvinnor är huvudpersoner är enbart 30 procent.

Det är förstås rent åt skogen att vi trots snart tio års målmedvetet arbete inte nått längre i vår ambition att nå en jämn könsfördelning i spalterna. Piteå-Tidningen är i och för sig inte sämre än andra morgontidningar eller etermedia och mätningarna visar att vi stadigt ökar andelen kvinnor i spalterna. Men med en takt på en procentenhets ökning per år sedan 2002 är det bara konstatera att vi inte gör tillräckligt.

Det finns en rad förklaringar, inte ursäkter, till att siffrorna ser ut som de gör. Men oavsett dem så måste Piteå-Tidningen nå en jämnare könsfördelning i våra nyheter i tidningen, webben och TV för att leva upp till vårt uppdrag att vara en tidning för alla. Punkt.

Redan efter första seriösa mätningen av könsfördelningen i Piteå-Tidningen 2002 i ett så kallat publicistiskt bokslut ställde vi ut löften om åtgärder och förbättringar. Då var fördelningen av huvudpersoner i artiklarna 21 procent kvinnor och 79 procent män.

Vi började från grunden och sade att Piteå-Tidningen som företag och redaktion ska ha så jämn könsfördelningen som möjligt på alla nivåer. I dag är vi nära hälften män, häften kvinnor på redaktionen oavsett roll. Det är bara sportavdelningen som har en kraftig övervikt av män. Det här betyder i sig inte att det blir en direkt avspegling av könsfördelningen i spalterna. Det finns en stark redaktionell kultur som regerar oavsett kön på den som bär den. Men jag är övertygad om att en jämn könsfördelning på alla nivåer underlättar arbetet att göra en bättre tidning.

Det viktiga är diskussionen vi har varje dag i dessa frågor. Att tänka ett steg längre, söka kvinnliga alternativ, söka nyheter och händelser i andra sfärer, söka jämn könsfördelning oavsett lätta eller tunga nyheter. Det enda vi inte gör är att plocka in kvinnor enbart för att bättra statistiken. Att jobba med den typen av alibin skulle snarare motverka vår vilja att nå ett mer jämställt samhälle.

De lärda (och lärde) tvistar om media speglar verkligheten eller skapar den. Båda är säkert rätt i viss utsträckning. Men det är svårt att nå total jämställdhet i spalterna samtidigt som samhället ser ut som det gör. Läsarna vill läsa om exempelvis brott som begås i Piteå och därmed handlar det företrädesvis om män. När vi ska ställa företag till svars för något som inträffat så handlar det oftast om manliga verkställande direktörer. Det är få kvinnor i den lokala polisledningen och så vidare.

Oavsett detta är Piteå-Tidningens mål att nå 50-50. Metoden är den dagliga diskussionen, kombinerat med den dagliga mätningen av innehållet vi gör på redaktionen och det idoga arbetet att vid varje tillfälle alltid pröva om det finns ett bättre alternativ än den där mannen som kommer upp i huvudet på oss journalister som en ryggmärgsreflex.

FÖR ÖVRIGT ...
... noterade jag bilden vi publicerade i tisdagstidningen på damallsvenskans tolv tränare. Elva män och en kvinna. Till och med damfotbollen är tuff att bevaka utan att falla i fällan att låta män komma in och ta över som huvudperson i artiklarna.
Läs mer om