Vilken planet talar vi om, Lage?
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är de lokala moderaternas store tänkare, Lage Hortlund, som avlossar salvan i ett sällsynt underhållande debattinlägg i PT den 22 november. Med lite god vilja kanske man kan se det som en provokation, men för att kunna vederlägga sin tes om att det inte finns någonting att oroa sig för tvingas Hortlund grensla portar och gena i kurvorna.
Nu är förvisso moderaterna det parti som är minst
intresserat av miljöfrågor, men jag har svårt att se
någon ledande moderatpolitiker instämma i hans teorier.
Smältande glaciärer, färskvattenbrist, stigande
medeltemperatur och att allt större områden breder ut sig som öken är absolut ingenting att oroa sig för. Det är bara miljöfundamentalisterna som skräms. Dessutom bidrar forskarna med sina "tillspetsade larmrapporter för att om möjligt öka på sina vetenskapliga anslag".
Därefter summerar Lage Hortlund sin syn på miljö-
hoten på följande sätt:
"Sammantaget och tillsammans med samhällets tilltagande sekularisering ger detta en bra grogrund för vad man skulle kunna kalla en världslig religion eller tro på miljöfundamentalistisk grund".
Nu tror väl inte den mest extrema miljöfundamentalist att undergången ligger nära, men nog måste man vara sällsynt provinsiell för att bortse från fakta och
realiteter.
Det är fullt möjligt, till och med troligt, att det till en del handlar om naturliga klimatcykler, men att förneka att männi-skans rovdrift av jordens resurser lämnar spår och får konsekvenser känns närmast
bisarrt.
Det är som att stå i dalgången och betrakta en lavin som mullrar ner längs fjällsidan och tänka att "äsch, om jag blundar når den nog inte hit".
Lage Hortlund skriver att "med god teknik och politik kan även klimatfrågan lösas". Det är sannolikt en förhoppning som de flesta delar, men i dag är det tyvärr få politiker som tar den chansen. Definitivt ingen med moderatbeteckning.
Som avslutning får vi veta att "tidigare ödesfrågor om naturtillgångarna, vattenföroreningarna, ozonhålet, försurningen och skogsdöden har kunnat bemästras".
Det är en totalt verklighetsfrämmande världsbild. Sant är att ett i-land som Sverige kommit en bra bit på väg, men fakta är att minst en miljard människor saknar tillgång till rent vatten och när löstes frågan om
exempelvis naturtillgångarna?
Det tar förvisso tid att avverka all regnskog, som
populärt brukar kallas för "jordens lungor", och än finns det mineraler och olja att slåss om. Men självfallet inte för evigt.
Lage Hortlund och jag har förmånen att leva i den bästa av världar, men klyftorna i världen har inte minskat. Den orättvisa fördelningen av jordens
resurser har blivit större och det känns nästan som ett hån när Hortlund skriver att "levnadsstandarden har dubblats och särskilt god har utvecklingen varit för de fattiga delarna på jorden".
Jag undrar vilken planet det är Hortlund pratar om?