Minoritetsregeringen (S och MP) har kommit överens med Vänsterpartiet att vinster i välfärden ska utredas. En utredning som ska vara klar 2016.
Kanske är de svindlande vinstexcesserna i skola och omsorg snart över. Riskkapitalbolag med det överskuggande intresset att vinstmaximera verksamheten och sedan med fiffiga konstruktioner föra över vinsterna till skatteparadis så att de slipper skatta i Sverige är stötande.
Man behöver knappast vara vänster för att dela den uppfattningen. En majoritet av svenska folket vill ha en förändring när det gäller vinstjakten i välfärden.
Inte för att stoppa privata initiativ inom skola och omsorg, utan för att komma till rätta med avarterna. Så långt inga konstigheter.
Men så hör jag den gamle furiren Jan Björklund (FP) gå till storms mot beslutet att utreda. Idel övertoner och nu är minsann den tidigare sexpartiuppgörelsen ett minne blott.
Men vänta nu, låt mig backa bandet. Den 9 april 2014 träffade jag Jan Björklund i samband med att han presenterade Alliansens vårbudget och fick tillfälle att ställa frågor.
Jag frågade så här beträffande de dalande resultaten i den svenska skolan.
"Vilken skuld har 90-talets friskolereform?
– Regeringen är för friskolor och vi har en sexpartiöverenskommelse, men riskkapitalisterna måste bort.
Hur ska det gå till?
– Genom lagstiftning. Det borde ha gjorts för längesen, men vi kunde inte förutse den här utvecklingen, säger Jan Björklund."
Lagstiftning, riskkapitalisterna måste bort och vi kunde inte förutse den här utvecklingen?
Sa han bara så eftersom det vankades val och för att han givetvis visste (och vet) att en majoritet inte gillar den exempellösa utveckling som skett inom skola och omsorg?
Jag vet inte. Min enda förklaring är att han nu reagerar med ryggmärgen eftersom han ser vänsterspöken mitt på ljusa dagen.
Eller revolutionära bolsjeviker som är på väg att storma Vinterpalatset som vår lustiga krönikör Stig-Björn Ljunggren vill försöka få oss att tro.
"Nu sänker sig det kvasibolsjevikiska mörkret över landet" skriver karln ödesmättat.
Han skriver vidare att "jag har svårt att begripa denna jakt på privata aktörer inom skola och vård (där tanter jobbar)". Underförstått, att begränsa, observera begränsa, vinstuttag och se till att pengarna investeras i verksamheten kommer att, snyft, snyft, slå mot några stackars tanter.
Egentligen borde jag inte ödsla tid på Ljunggrens pajaskonster. En vältrimmad åsiktsmaskin som i vart fall tidigare tagit betalt för sina åsikter.
Han vet mycket väl att det handlar om att få stopp på de riskkapitalister som inte har det minsta intresse av att utveckla pedagogiken i skolan eller förbättra livsvillkoren för Agda på hemmet. De som enbart drivs av möjligheten att roffa åt sig så mycket guld som möjligt.
Detta ska nu utredas och förhoppningsvis leda fram till ett bättre regelverk som vi medborgare tycker är rimligt.
Att det för övrigt behövs mer resurser och högre kvalitet i skola och omsorg är knappast någon nyhet. En bra början vore att merparten av vinsterna återinvesteras i verksamheten.