Torra fakta om dödligt våld

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2017-04-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är sanning, vad är lögn och hur tolkar vi fakta och statistik? Låt mig ta statistiken för det dödliga våldet som exempel. I fjol handlade det om 106 fall i Sverige. Faktiskt en minskning med sex jämfört med 2015. Toppåren 1989-1991 (i modern tid) handlade det om runt 120 fall per år.

Det som är sant sedan 2013 och framåt är att antal mord där skjutvapen är inblandat har ökat. 28 personer sköts exempelvis till döds i fjol. I en mycket stor del av fallen handlar det om unga, ibland mycket unga, män (ofta med invandrarbakgrund) som skjuts ihjäl. Det här är självfallet en utveckling som ingen vill ha och glädjande nog börjar polisens arbete ge utslag. De senaste månaderna har flera misstänkta gärningsmän (också ofta unga män med invandrarbakgrund) häktats och i några fall även dömts för mord.

Jag tänker inte trötta ut med förklaringsmodeller i form av socialt utanförskap, fattigdom och segregation, men för att bromsa dödligt våld i synnerhet och kriminalitet i allmänhet så krävs så väl kortsiktiga krafttag som långsiktigt engagemang.

Skjutandet i exempelvis Malmö har lett till att staden ibland kallas ”Sveriges Chicago”. En totalt missvisande jämförelse. I fjol mördades 3,4 personer/100 000 invånare i Malmö. det är förvisso mycket, men i Chicago handlade det om 28 personer/100 000 invånare. Mordindex för hela Sverige låg för övrigt på 1,07 personer/100 000 invånare.

Ett annat påstående är att det dödliga våldet har med ”massinvandringen” att göra, men det stämmer inte särskilt bra. De senaste 25 åren har Sverige tagit emot två stora flyktingvågor (Balkan i början 90-talet och Syrien/Irak/Afghanistan de senaste åren), men trots detta har mordindex minskat. Faktum är att per invånare var det fler som mördades i Sverige 1974 än 2015. Det finns alltså inget samband mellan ”massinvandring” och antal mord, men gissningsvis biter inte det på den som tolkar verkligheten på ett annat sätt.

Vi kan också jämföra med Finland som skiljer sig från Sverige på en avgörande punkt. I Finland är cirka fyra procent utrikesfödda jämfört med 17 procent i Sverige. Märkligt nog har Finland de senaste åren haft i genomsnitt dubbelt så många fall av dödligt våld som Sverige.

Med detta sagt konstaterar jag att varje mord är en tragedi och att det när det gäller dödsskjutningar i kriminella gängmiljöer är av stor vikt att polis och övriga samhället får stopp på den negativa trenden.

Krönika

Läs mer om