Tipsa oss om goda nyheter!

Piteå2008-04-14 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ibland beskylls Piteå-Tidningen som andra tidningar för att bara skriva negativt. Det är bara att bläddra igenom vilket nummer av Piteå-Tidningen som helst för att inse att så är det inte. Vi vill beskriva samhället som det är och det innefattar även positiva händelser.

Från företag och kommunala tjänstemän kan man
ibland få höra att vi skriver om negativa händelser i deras verksamhet men inte de positiva.

Det skulle i så fall strida mot vår ambition. När jag möts av det påståendet brukar jag fråga om det är någon särskild positiv händelse man tänker på och brukar få exempel på sådant som Piteå-Tidningen har missat.

Min fråga blir då, hur de berättade för tidningen om den positiva händelsen? Det visar sig ofta att man inte har meddelat tidningen över huvud taget. Då är det inte lätt för oss på Piteå-Tidningen att uppmärksamma händelsen.



Negativa händelser får vi däremot nästa alltid kännedom om. Det finns alltid någon drabbad, någon konkurrent eller ovän som hör av sig till tidningen. "Dåliga nyheter" sprider sig så att säga av egen kraft. Positiva nyheter måste man sprida själv, genom pressreleaser eller ett telefonsamtal till redaktionen.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att om ett företag nyanställer tio personer måste företaget ta kontakt med tidningen för att vi ska kunna redogöra för den goda nyheten medan när samma företag säger upp tio personer, så finns det alltid någon som för informationen vidare till oss.



Ett smått filosofiskt problem med begreppen negativa och positiva nyheter, är att de är beroende av vilket perspektiv man har.

Ett avslöjande i tidningen om missbruk av kommunala medel är vid första anblicken en negativ nyhet. Samtidigt är det en positiv nyhet, för kommunen kan stoppa missbruket. Det är ju positivt för oss skattebetalare.



För ett drygt decennium sedan arbetade jag som journalist i en kommun utanför Piteå-Tidningens spridningsområde. Där avslöjade polisen en stor narkotikahärva. Detta skrev jag naturligtvis om.

I ungdomskretsar i kommunen spreds LSD och extacy, en negativ nyhet enligt den kommunala tjänsteman som sökte upp mig. Tidningen spred med svarta rubriker en negativ bild av kommunen, menade han.

Jag förklarade att det måste vara en positiv nyhet att polisen spränger en narkotikaliga. Alternativet hade ju varit att den inte hade avslöjats och att allt fler ungdomar hade dragits ner i drogträsket.

Via tidningen fick hela samhället kunskap och kunde agera. Kompisar som tyckte att deras vänner hade betett sig konstigt fick en förklaring och kunde slå larm. Föräldrar som inte förstod vad som hade hänt med deras söner och döttrar kunde få en förklaring och agera.

Narkotikan var negativ men tidningens artiklar om härvan fick den positiva effekten att de som dragits in i missbruk snabbare kunde få hjälp.

God Morgon!



Läs mer om