"Börk, börk, börk, ehula hula". Du inte förstå? Ja, då har du aldrig sett Mupparna och är med andra ord inte bekant med den svenska kocken. Den sluskiga och misstänkt berusade dockan kallades för "The swedish chef" och den hoodie-boodie-rotvälska han pratade var alls inte svenska.
Här ska jag slänga in en liten bisats om en gammal vän, vi kan kalla henne Gullan, som för många år sedan befann sig i Amerika. Efter en bättre middag, dock ej lagad av den svenska kocken, var hon salig av hänförelse över den goda maten och ville givetvis ära den som äras bör.
"Oh, what a great cock" utbrast hon och, ja, det är sådana felsägningar som fastnar i halsen. Precis, det heter chef i den anglofila världen.
Jag älskar att laga mat och har sett mer kockprogram än vad som är nyttigt för magen. Stjärnkockarna tillreder gourmeträtter som får en att dregla framför rutan och fort går det. Jag har efterapat och lagat några av rätterna med varierande resultat.
Många av kändiskockarna har numera stjärnstatus och matkonsterna har gjort dem rika som troll. Kockar som Gordon Ramsey och Jamie Oliver är internationella celebriteter. Och på hemmaplan vet de flesta vilka Leif Mannerström, Per Morberg och Tina Nordström är. De säljer på sitt goda namn.
Inga problem med det. Vem behöver inte en sjysst kokbok i fyrfärg och glättat papper att snålvattna över. Eller prylar av ibland tveksam kvalitet. Jag har själv dumt nog köpt Jamie Olivers stekpannor. De riktigt prylgalna kan köpa Per Morbergs svindyra skärbräda i ek för 4 000 spänn. Kvalitet? Ja, va' fan.
Det har också blivit vanligt att stjärnkockarna säljer sig till diverse livsmedelsföretag. Den senaste i raden är Johan Jureskog, VM- och OS-mästare i matlagning, som sedan en tid lånar ut sitt namn till McDonalds.
Det finns många som gillar donkens burgare, men hur mycket kunskap än Jureskog lägger in som tack för slantarna så är och förblir det snabbmatsjunk.
Jureskog fick kritik av kändisbagaren Sébastien Boudet och då blev det livat bland kastrullock och kockknivar. Den kränkta Jureskog kallade Boudet för "Idiot" och "fransk pajas". Kändiskockarnas grand old man, Leif Mannerström, spädde på med att kalla den franska bagaren för, höhö, "surdeg".
Mannerström har förstås något att försvara för egen del. Hans samarbete med Dafgårds har renderat i fem nya färdigrätter som enligt företaget lyfter det djupfrysta till en helt annan nivå. Eftersom jag testat en av rätterna så undrar jag hur låg nivån var innan Mannerström plitade dit sitt goda namn. Nej, det var inte särskilt gott och jag väntar med spänning på nästa kulinariska höjdpunkt. Tills dess, slipa knivarna.