Spriten flödade som aldrig förr

Piteå2014-01-10 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag körde till Luleå i onsdags genom ett slagregn värdigt ett svenskt sommarregn. Men det är inte juli. Det är januari. Just idag lär det vara kallt och det är inte utan att man längtat efter en rejäl köldknäpp så att man fattar att det är vinter.

Att det blir blida och regnar någon dag eller två mitt i vintern är kanske inte ovanligt, men att det mer eller mindre gör det i två veckor är inget som jag varit med om tidigare. Hade jag varit lagd åt vidskepelse så hade jag ägnat julhelgen åt att snickra ihop en rejäl båt.

Istället fyllde jag ledigheten med skörlevnad. Onyttigt mycket mat och godis, julmust och drinkar medan jag lät tiden sakta rulla på med avsnitt efter avsnitt av den sanslöst omoraliska tv-serien "Boardwalk empire" med den förnämlige Steve Buscemi i huvudrollen som storskurken Nucky Thompson, skattmästare i Atlantic City.

"Boardwalk empire" utspelas under förbudstiden i 20-talets Amerika och vid sidan av den påhittade Thompson syns en rad historiska skurkar, som Arnold Rothstein, Lucky Luciano, Meyer Lansky och inte minst Al Capone.

Det är ingen upplyftande historia. Tvärtom, här ryms de lägsta av mänskliga instinkter och den som känner sig mer moraliskt högstående kan givetvis fundera över varför jag och många andra kan finna nöje i att ta del av alla svek och gräsligheter.

Det jag kan konstatera är att spritförbudet (1920-1933) i USA måste vara ett av de dummaste förbud som någonsin har införts. Konsekvensen av förbudet blev att den organiserade brottsligheten frodades och att politiken och rättsväsendet korrumperades. Alldeles för många lågsinta och samvetslösa människor blev rika när spriten flödade som aldrig förr.

Lagen som kallades the Volstedt act döptes efter upphovsmannen A J Volstedt. En jurist och politiker och, förstås, helnykterist med föräldrar som immigrerat från Norge.

I Sverige var ett förbud nära. 1922 genomfördes en folkomröstning som förbudsmotståndarna vann knappt. Kanske var Albert Engström tungan på vågen när han lanserade "kräftor kräva dessa drycker".

Redan 1917 hade Sverige infört motboken i ett försök att komma till rätta med det omåttliga supandet och det elände det medförde. Främst handlade det om att minska spritdrickandet. Det var inte lika restriktivt för vin. För starköl rådde totalförbud.

Lagen om motbok var i grunden orättvis. Det var inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition som styrde tilldelningen. Den som var arbetslös eller saknade inkomst kom aldrig ifråga. Det gällde också gifta kvinnor och yngre människor i allmänhet. En ogift kvinna kunde få en motbok, men hennes ranson var långt mindre än männens. Som kvinna och hushållerska fanns inte chans att få motbok när mannen i huset hade en.

1955 avskaffades motboken och starköl blev tillåtet.

Sverige har länge satsat på upplysning och information. Dessutom har sannolikt Systembolagets monopol haft en dämpande effekt.

Samtidigt har klåfingriga politiker försökt strama åt och mellan 1982-2001 hade Systembolaget lördagsstängt. Den dag då många är lediga.

Idag är medborgare i konungariket Sverige lite mer myndiga och fria.

Lagen om motbok var i grunden orättvis. Det var inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition som styrde tilldelningen.

Läs mer om