Semlor och rå matkultur

Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX

Piteå2011-03-05 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På tisdag är det sent omsider fettisdagen. Precis som vi tidigare i veckan samlades kring VM-tv:n på jobbet och såg Kalla och co ta hem guldmedaljen samlas folk på arbetsplatser runt om i Sverige för att äta semlor.

En som ofta anpassar mat och bakning till GI-recept är Let’s dance-vinnaren och Amelia-bloggaren Annika Sjöö. Jag frågade henne om hon kunde tänka sig att bjuda på sitt recept på GI-semlor till er läsare och visst ville hon det. Receptet finner du här ovan.

Helgsidorna i dag går vidare i välmåendets tecken. Gästinstruktören Magnus Appelberg bjöd kursdeltagarna både på yoga och rawfood-kurs. Läs mer om det här intill. Dessutom följer en sida med inspiration för hälsosamma matval. Trevlig helg!

50 gram smör

2,5 dl mjölk

25 gram jäst

1,25 dl Kesella lätt

2 krm salt

2 tsk kardemumma

0,75 dl fruktsocker

8 dl siktat dinkelmjöl

1 ägg till penslig

mandelpasta till fyllning
(finns att köpa på hälsokosten)

grädde

Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, kesella, kardemumma, fruktsocker och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut till små runda bullar cirka 12 stycken och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.

Skär av ett lock och gröp ur lite innehåll på varje bulle. Fyll med mandelpasta. Vispa grädde och klicka över mandelpastan. Lägg på locket. Ät och njut!

Läs mer om