Reality-strategier i presidentvalet

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2016-04-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste månaderna har det amerikanska presidentvalet figurerat i diverse medier. Jag har följt detta spektakel och har märkt att det finns en kandidat som synts mest i rutorna. Vilket är det första namnet som dyker upp när du får höra ”Amerikanskt presidentval”? Jo. Donald Trump. Affärsmannen och tv-personlighetens minst sagt kontroversiella uttalanden och gärningar har upprört många, men vad är det som ger honom röster?

Jag såg en Youtube-video med titeln ”How Trump is Winning with Reality TV”. I videon förklarar berättaren hur Donald Trump lyckas få väljare med hjälp av strategier som används i reality-serier. Ifall vi bortser från att han faktiskt var en reality-stjärna i serien ”The Apprentice” så råkar Trump vara presidentkandidaten som bäst vet hur television och allt runtomkring fungerar.

Att dra paralleller mellan ett presidentval och reality-tv kanske låter absurt. Men i verkligheten har de båda samma principer. De är tävlingar med cirka 15– 20 spelare som ständigt bevakas av kameror. De slår ut varandra en efter en, men i vissa fall hoppar de av självmant. Det Trump gör framför kamerorna gör han för tittarna, precis som vilken dokusåpa som helst.

Han visar upp en tydlig personlighet, med starka karaktärsdrag. Ju simplare och mer minnesvärda personlighetsdrag, desto lättare blir det för publiken att komma ihåg honom. De framgångsrika reality-stjärnorna har alltid haft få och simpla personlighetsdrag. Vi som människor älskar att placera andra personer i fack. Helt enkelt för att det är effektivt. Ifall du skulle se en typisk ”nörd” behöver du inte lära känna denne, du vet redan allt om honom. Donald Trump är den rika affärsmannen, mobbaren och outsidern. Det är svårare att sätta in någon annan kandidat i ett fack, därför gör det Trump lättare att följa. Alla vet vem Trump är och vad han tycker, utan att ha sett så mycket av honom.

Donald Trump sänder simpla budskap. Alla förstår vad hans catch-phrase ”Make America Great Again” betyder. Han blir lätt ihågkommen för hans budskap är simpelt, rakt på sak och verkar vara ärligt. Hans supportrar behöver inte reflektera själva över vare sig politik eller hans åsikter. Allt sådant levereras färdigdukat.

Han skapar drama. Tittaren vet aldrig vad Trump gör härnäst. Detta bidrar till ett högt underhållningsvärde och det sägs ju att all publicitet är bra publicitet och Donald Trump vinner definitivt det spelet.

Kom ihåg att denna reality-strategi inte alltid har skapat en vinnare, men i alla fall en kändis.

Krönika

Läs mer om