Primörer fryser i en kall värld

Piteå2017-01-20 20:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En värld i krig – och nästan i brand höll jag på att skriva – och en Donald Trump som höll ett iskallt protektionistiskt tal till nationen, ja till hela världen vid sin presidentinstallation i Washington fredag kväll. Kanske var det hans nationalistiska kyla som redan spridit sig över södra Europa där extrema väderförhållanden påverkat grönsaksskördarna i främst Italien och Spanien. Från de länderna har vi senaste veckan fått se bilder på snötäckta persiljeblad och översvämmade salladsodlingar. Det bistra vädret har lett till råvarubrist och väldigt höga priser. Isbergssalladen förmodas rusa upp mot 60-70 spänn. Gurkan är redan 20 procent dyrare och tomaterna kostar 50 procent mer.

Det här med politik är inte lätt. Vare sig att föra eller analysera. Det gäller att ligga rätt i tiden. I Sverige vill exempelvis forskningschefen vid Livsmedelsverket, Åke Bruce, införa skatter eller andra statliga pålagor på mindre hälsosam mat och samtidigt minska priserna på garanterat hälsosam mat. En vacker tanke, javisst, men undrar om han sitter med trumf på hand. Ingen har ju sett hur Trumpregeringens kommande bilaterala avtal ser ut.

Jag vet inte om pris och skattevapnet är det rätta om man ska bekämpa fetmaspridningen bland oss svenskar. Upplysning, fakta och kunskap brukar alltid vara bäst, men värderingarna har ju tyvärr ändrats markant senaste åren.

Apropå Piteå, grönsaker och annat att stoppa i munnen blomstrar restaurangnäringen i stan. Detta även om profiler som familjen Lii vid Pentryt och familjen Gharzoul ute vid Furunäset av olika anledningar tvingats lämna den scenen. Restaurangmångfalden i centrala stan räknas till närmare tjugofem ställen enbart noterat efter Storgatan och hundra meter till vänster och höger intill den. Mångfalden och utbudet - allt från hamburger och pubhak, kebab och sushiställen, pizzerior till Tages - är till folkmängden räknat enormt och alla som önskar smörja kråset kan ta chansen om lädret är i ordning. Vågar nästan lova att det sammanlagda antalet restaurangbesök i Piteå aldrig varit fler än under 2016. Och jag tror att den tendensen håller i sig minst ett par år trots att råvaror som salladsblad, aubergine, broccoli, zucchini, tomater, gurka och paprika kan bli dyrare ett tag framöver. Världen känns frostig för dagen…

Läs mer om