Piteå-Tidningen har lagt grunden för framtiden

Piteå2007-11-26 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I de läsarkontakter jag har kommer ofta frågan om vårt samarbete med NSD och numera samarbetet med Norrbottens media, bolaget som äger Norrbottens-Kuriren och NSD. Det är tydligt att det finns en oro hos Piteå-Tidningens läsare att vi ska förlora vår identitet och ätas upp av drakarna i norr.


Kommer Piteå-Tidningens att finnas kvar framöver eller tar Norrländskan över, skriver en läsare.


Tanken att vi i framtiden bara har att välja mellan tre olika tidningslogotyper medan innehållet är identiskt skrämmer mig, skriver en annan.

Det här är utbredda farhågor som också finns internt i tidningshusen. Men som jag ser det är Piteå-Tidningens samarbete med tidningsbolaget i Luleå ett måste för att vi ska kunna behålla Piteå-Tidningens särart framdeles. Det här är i huvudsak ägarfrågor som ligger utanför min jurisdiktion men jag vet att våra ägare inte vill annat än att utveckla Piteå-Tidningen och göra det genom att behålla den lokala förankringen.


Det är snart tio år sedan som Piteå-Tidningen köpte 20 procent av Norrländska socialdemokraten, i dag Norrlands största dagstidning. Det köpet öppnade för ett omfattande samarbete tidningarna emellan. Piteå-Tidningen och NSD samtrycker i ett gemensamägt tryckeri. Annonsproduktion, kundtjänst och IT lades också i gemensamägt bolag.


Tidningarnas redaktioner och annonsförsäljning fortsatte som vanligt i moderbolagen. Hela idén med samarbetena var att minska kostnader för att kunna behålla stora, starka och självständiga redaktioner i en ekonomiskt tuff tid.
I dag fortsätter samarbetet och omfattar även Norrbottens-Kuriren. Enkelt kan affären beskrivas så att Piteå-Tidningen och socialdemokraternas bolag Valrossen lade in NSD i det nybildade bolaget Norrbottens Media och Norrbottens-Kurirens ägare Norrköpings Tidningar lade in Kuriren.


Piteå-Tidningen äger i dag drygt 25 procent av Norrbottens Media som i sin tur har NSD och Kuriren som dotterbolag. Dessa dotterbolag är egentligen tidningarnas redaktioner ? allting annat samarbetar luleåtidningarna kring.
För Piteå-Tidningens del handlar det nu om att förvalta ägandet i Norrbottens Media på ett vettigt sätt och vara med och dela kostnader för teknik, produktion och framtidssatsningar i andra publiceringskanaler.


Tidningsproduktion är dyrt och det är inte många tidningar som längre klarar det på egen hand. Men själva födkroken för tidningarna är deras egenart och lokala förankring. Att slå sönder den skulle vara öppna att dörren till undergång. Skulle titlar försvinna eller tidningarna bli lika till redaktionellt innehåll skulle också läsarna försvinna i stor utsträckning. Det är ingen bra affär.


Konkurrensen om nyheter ger mångfald som både läsare, samhället och tidningsföretagen tjänar på.


3 heta:
1. Portugal
2. Sverige
3. Danmark


3 kalla:
1. Ungern
2. Albanien
3. Malta
Läs mer om