Perfekta burgare från grunden

Piteå2013-03-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året lagade vi texmex från grunden med Jonas Cramby. I år skall vi lära oss att tillreda perfekta burgare från grunden, med hjälp av Jon Widegren och hans "Flippin’ burgers".

Genom crowdfunding - människor som trodde på hans idé köpte digitala hamburgare i förskott - öppnade han hamburgarrestaurang i Stockholm. Nu har också kokboken med samma namn kommit.

Främst är den en teknikbok där essensen kan kokas ihop till två viktiga ting: burgarna och bröden.

Det finns en anledning till att både texmex och burgare är så populärt. Bröd och kött i olika varianter kan vara en oslagbar kombo och även om fredagsmys och hamburgarhak inte känns som två trendord så kan texmex och hamburgare smaka fantastiskt.

Och än bättre och godare blir det när vi lagar det hemma, på schyssta råvaror, från grunden.

Som barn åt jag ofta och gärna min mosters heminlagda gurka. Krispigt och fräscht.

Hemma serverar min man ofta inlagd rödlök som tillbehör när vi äter taccosvarianter. Samma sak där. Krispigt och fräscht mot texmexkryddorna.

Ett recept finner du på nästa sida. Där hittar du också några recept från just Jon Widegrens hamburgerbok.

Milkshaken på Oreo-kakor skulle jag kunna tänka mig, redan nu.

Läs mer om