Vilka två länder har bekrigat varandra flest gånger? Det är svårt att veta säkert och beror på hur man räknar, men vi har onekligen varit osams med danskarna väldigt många gånger.
Om vi räknar från 1521 då Gustav Vasa konsoliderade den svenska nationalstaten så har det utkämpats elva krig. Går vi längre bakåt i tiden så handlar det sannolikt om närmare 30 krig.
Jag gissar att Sveriges krig mot Ryssland mycket väl kan tangera den siffran. Skillnaden är att danskskräcken sedan länge har falnat, men rysskräcken är, med rätta eller inte, fortfarande intakt.
Och i morgon ska vi möta Ryssland i fotbollskvalet. Måtte Zlatan XII och hans karoliner gå segrande ur den striden.
Vad har alla dessa krig mellan Sverige och Danmark handlat om?
Makt, kontroll och landområden är med säkerhet viktiga förklaringar. Olika allianser har också spelat in.
Ett av de många krigen mellan de två grannarna är det nordiska sjuårskriget (1563-1570). Grundorsak var att Sverige lämnade Kalmarunionen.
Just idag, den 4 september, om än 1564, inträffade det som kallas Ronneby blodbad. Blekinge tillhörde på den tiden Danmark, men en svensk armé var på frammarsch. I samband med detta tillfångatogs ett antal svenska soldater och hängdes av uppretade Blekingebor.
Kung Erik XIV reaktion var hård och han befallde att alla mellan Lyckeby och Ronneby skulle slås ihjäl och brännas.
Den 3 september anlände de svenska trupperna till Ronneby och krävde kapitulation, men fick nobben. Dagen efter anföll svenskarna. Ronneby plundrades och en stor del av befolkningen mördades, även kvinnor och barn.
Så här skrev Erik XIV, trots att han troligen inte var på plats, om blodbadet i Ronneby:
"Vattnet i älven "Ronnebyån" var rött av blod av de döde kroppar. Och vore fienderna så försagde, att man föge omak hade för dem, utan man stack uti dem såsom en hop vildsvin, och skonade ingen utan slog ihjäl alle varaktige, så att i staden blevo mer än tutusen man om halsen förutan någre kvinnor och barn, vilke de vanmäktige finnar sloge ihjäl."
För säkerhets skull skyllde kungen mördandet av barn och kvinnor på de finska soldaterna.
Normalt skonades kvinnor och barn, men massakrar var på intet sätt ovanligt. Blodbadet väckte ramaskri i Danmark, men Erik XIV och den svenska propagandan gjorde allt för att försköna det som hänt.
Även i sentida kungabiografier finns det en urskuldrande ton och en skönmålning av Erik XIV, enligt den kände historieprofessorn Dick Harrison.
I en artikel i magasinet Neo (20150323) diskuterar Harrison frågan hur eftervärlden egentligen bör värdera historiska matkhavare och deras gärningar.
"Finns det en tidsgräns för när man kan överse med slaveri, diktatur och folkmord" skriver Dick Harrison.
Han hävdar att det under 1900-talet finns gott om avskräckande exempel på hur historia missbrukas och varnar för hur farligt det kan bli när historien används för nutida politik.
Sett i det ljuset kan man undra när mer nutida angreppskrig och folkmord ska få en urskuldrande aura över sig.
Aldrig, kanske du säger, men med propaganda förvandlar vi gärna fienden till onda och omänskliga och då blir det lättare att urskuldra övergreppen.