Kyrkan har sedan länge förlorat sin vetorätt mot föräldrars kreativitet när det gäller att namnge sina barn. En inte helt lyckad reform. Ett och annat barn skulle ha nytta av en Högre Makts ingripande mot påhittiga, småsnobbiga föräldrar vars son minsann inte ska heta som någon vanlig August. Som Oscar till exempel. Så jävla taget.
Men även om Kyrkan förlorat sin ställning i detta ärende är barnen inte helt utlämnade åt mor och far. Där finns, tack och lov, Skatteverket som silar mygg och kameler och annat fantasifullt som Superfastjellyfish. Jodå, det var det nära att någon drabbats av. Inte ens datorn godkänner namnförslaget. Signalerar med röd understreckning att “nu blev det väl ändå riktigt åt h-vetet fel.”
Den som inte är bekväm med sitt namn kan, efter många års lidande, byta och för att lidandet ska förkortas kom förra året en ny namnlag som gör bytet enklare. Kvinnan med tilltalsnamnet Anus kan tänkas hänga på låset i sällskap med mannen som heter, inte Ove, men Skåne. Samtidigt med nya förenklingslagen tätnade maskorna i Skatteverkets silduk för namnförslag.
Skatteverket har hissat röd flagg för namnförslag som Påsen, World Best , Princess Sugar Doll, Vittumaine ( va?), Allah, Gudsman och Messiah. Jesus får däremot godkänt, men inte Gud. Vad heter du, min lille vän? Gud Påsen Smultronpuss Wikström. Barn som slapp detta kommer att vara Skatteverket evigt tacksamma och gärna betala litet extra i skatt. En extraslant till trefikat. Här vill farmor infoga en liten språklektion femåriga barnbarnet bestod, apropå farmoderns vokabulär. Så här är det: “Gud” är inget svärord, men “Herregud” det är svärord. Det hade hon fått lära sig av Anna, en auktoritet på området. Farmor ville inte undergräva respekten för Anna, men trodde inte att “Herregud” var så värst svärigt.
Att Skatteverket säger nej till Traktor Destruktor har Spalten en viss förståelse för, men vad är det för fel på Ford? Bilmärket kan förstås ha sina svagheter, men som förnamn åt ett gossebarn går det väl an. Flickor heter Mercedes, till och med Porsche, så varför kan pojkar inte heta Ford. Nu var det inte någon lagparagraf om “otillbörlig reklam” som satte stopp. Nej, orsaken var den att namnlagen inte godkänner efternamn som förnamn och Ford är enligt Skatteverkets regler ett efternamn. Så det blir njet. Föräldrarna tänker inte ge sig, för i pappans hemland Kanada är Ford också ett förnamn. Kämpa på. Annars finns det 183 000 andra förnamn att välja på för ett gossebarn. Och fler blir det. Kanske en Ford.
Till sist måste erkännas att jag brutit mot namnlagen. Den nya familjemedlemmen heter Dickens och det är absolut ett efternamn. Till försvar kan sägas att det rör sig om en hund och han kunde ju inte heta Hasse, som grannen. Det förstår säkert till och med spärrvakterna på Skatteverkets Avdelning för Avvikande Namn.