Hon blev fängslad, torterad och dömdes att bli sexslav på en bordell, men när hon fördes dit på en vagn frös hjulen fast i marken. Då hällde fångvaktarna kokande olja över henne, men hon blev inte skadad. Till sist blev hon spetsad med ett svärd genom halsen, men till och med då var det svårt att ta kål på henne.
Vi pratar om dagens huvudperson, Lucia, en kristen ung kvinna från Sicilien som led martyrdöden på order av kejsar Diocletianus för mer än 1700 år sedan. Inte konstigt att hon kanoniserades av kyrkan och fick en egen dag i almanackan.
Det är en spännande historia, men legenden om Lucia inrymmer mer än så. Exempelvis sägs det att hon före sin död rev ut sina ögon och därför avbildas hon ibland med två ögon på ett fat.
Vidare hävdas det att Lucia under sin levnad bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Med andra ord, rätt praktiskt att ha ljus på huvudet så att hon kunde bära mycket.
De flesta helgon har i sitt eftermäle försetts med en uppsjö av goda handlingar och övermänskliga förmågor.
Dessutom finns det ofta mer eller mindre äkta kvarlevor efter helgonen. I Lucias fall påstås det bland annat att hennes underarm kan beskådas i en kyrka på Sicilien.
Det där med reliker kan tyckas vara makabert och möjligen tar Jesus förhud priset. Ja, han var jude och således omskuren. Denna lilla skinnbit har genom århundradena påståtts finnas förvarad på många olika platser, men huruvida den idag finns att beskåda någonstans känner i vart fall inte jag till.
Men det är troligt att Jesus förhud länge låg högt på relikernas tioitopplista.
Det stora problemet med religiösa reliker var i första hand att de översvämmade marknaden och ibland såldes för grova pengar. Relikerna ansågs ha undergörande egenskaper och ägaren kunde tjäna in en slant på att låta folk få en glimt av det heliga föremålet.
I och med att det fanns pengar att tjäna så utvecklades snart relikhandeln till ett paradis för allehanda skojare, men eftersom folk var tämligen vidskepliga så är det kanske inte så konstigt att den franska kungen Ludvig IX år 1239 betalade en enorm summa pengar för en törnekrona som köparen hävdade hade suttit på Jesus huvud.
Visserligen fick Ludvig även remsor av Jesusbarnets blöjor samt en liten flaska med jungfru Marias torkade bröstmjölk på köpet, men, ja, du hör ju själv.
Just det, det var Lucia vi pratade om. Idag skrider hon fram med sina tärnor och det är knappast troligt att vi reflekterar över ovannämnda legend. Snarare njuter vi av att denna trevliga ljusbringare skänker lite ljus i vintermörkret. En pepparkaka och värmande glögg förhöjer stämningen ytterligare.
För man blir väl snäll av pepparkakor?
Pepparkakor såldes förr som medicin för diverse åkommor. Det säga att unionskungen Hans (i Sverige känd som Johan II) hade ett rysligt dåligt humör och att hans livmedikus ordinerade pepparkakor som lindring.
Därav myten om pepparkakans snällhetsegenskaper.
Men varför den goda kakan heter pepparkaka är det ingen som vet. En möjlig teori är att alla exotiska kryddor på den tiden kallades peppar och att det var så pepparkakan fick sitt namn.