Lovisa vill ha mat med sting

Piteå2007-12-17 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lovisa fyller nio månader på torsdag och uttrycker allt mer egen vilja. Hon har att brås på! Mamma Ulla vet definitivt vad hon vill och jag, ja jag får erkänna att jag är fruktansvärt envis - eller enveten som man säger i min barndomsstad Göteborg (men det får stanna mellan dig och mig). Hon har börjat bli reserverad mot främlingar och vem som helst kan inte längre lyfta upp henne och gulla på. Får främlingen inte godkänt ljuder mistluren.

I helgen har Lovisa varit med familjen och hälsat på morfars mor Sigrid, 91 år, i Härnösand. Sigrid fick godkänt direkt, ingen mistlur utan ett skratt.

I Härnösand tog jag med mig Lovisa till leksaksaffären. Jag hade svårt att bestämma mig för vilka färger det skulle vara på de två leksakerna så jag höll fram tre stycken. Blixtsnabbt valde hon en blå lastbil med vita hjul och därefter en orange helikopter. Den lila racerbilen jag trodde skulle bli förstavalet fick tummen ner.



Jag har tidigare berättat att rödspätta med dillsås är oätligt enligt Lovisa. Hon vet vad hon vill ha.

Allra helst vill hon ha det jag och Ulla äter. Visst gillar hon barnmatsburkmaten, men får hon smaka på det jag äter blir hon salig. "Mmm, nge inge" säger hon och vill ha mer.

Bäst gillar hon stark mat med tomat eller tomatsås. Jag har inte vågat ge Lovisa kryddig mat för jag hade fått för mig att små barn inte gillar stark mat. Detta trots att ett par vänner till familjen har en tvåårig dotter som älskar kryddig mat och det gjorde hon redan i Lovisas ålder.

Tvååringen är adopterad från Sydafrika. Jag har varit fördomsfull och tänkt att det är klart att barn från Sydafrika gillar stark mat, liksom barn från Indien gillar stark mat bara för att de kommer från Indien och så vidare.

Inget kunde vara mer fel. Det handlar inte bara om var man föds eller vilka gener man har. Smaken är något man lär sig och det mycket tidigt.



Forskaren Julie Mennella och hennes kolleger vid det amerikanska smakforskningsinstitutet Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har gjort tester med spädbarn, enligt Berlinske Tidende. De visar att smakämnen från det modern äter förs vidare till fostervattnet och när barnet är fött via modersmjölken.

De som känner Ulla vet därmed att Lovisa har badat i chili, tomat och curry redan som foster. Det bör alltså inte förvåna att Lovisa gillar detsamma.

Hon vet vad hon vill, Lovisa. Det ska vara krydda på livet.

Nå, de mödrar som bara äter skräpmat under graviditeten ska inte låta sig nedslås. Det går att lära barnen att äta nyttigt ändå, tröstar Julie Mennella, även om det inte blir fullt lika lätt som om modern bara hade ätit nyttig mat. Men man ska börja så tidigt som möjligt.

Spelar det då någon roll vad en stolt far äter? Det framgår inte av forskningen men knappast för barnets tidigaste preferenser gällande smaker. Däremot bör det ha betydelse för hans egen hälsa.

God Morgon!



Läs mer om