I matens tecken

Veckans rester  samlade i en soppa!

Veckans rester samlade i en soppa!

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2011-03-26 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tag sedan hörde jag ett samtal mellan två kvinnor i omklädningsrummet på anläggningen där jag tränar. En av dem sa: "Det märks att man blivit äldre när man pratar om vad man ska äta till helgen istället för vad man ska göra!".

Mat tar stor plats i våra liv och just nu märks det när kockar blir superstjärnor, nyutkomna kokböcker rymmer stor variation, maglagningsprogram - både med amatörer och proffs - sänds på tv mest hela tiden.

När jag träffade Pitekillen och kocken Johan Eriksson, kökschef på prisbelönta skärgårdskrogen Oaxen (bäst i Sverige!) pratade vi just om fenomenet. Hans ord om att efterfrågan på biodynamiskt och Kravodlat ökar gör mig glad.

En matinspiratör är matentusiasten Johan Cramby, på sin blogg på Cafés hemsida får läsarna följa med honom i jakten på bland annat den perfekta risotton och den ultimata chilin. Läs mer på nästa uppslag.

På tal om mat så har årets sill utsetts av bland andra Peter Harryson och Monika Ahlberg. Vilka smaker den är uppklädd med kan du läsa högst upp till höger på detta uppslag.

Trevlig mathelg på er!

Läs mer om