Hemma gnags det på frusna köttbullar

Dukat adventsbord.

Dukat adventsbord.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2011-11-26 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra söndagskvällen var jag och min dotter och handlade mat. Hon fick syn på rödbetssallad i en kyldisk och blev supersugen. En smörgås med rödbetssallad och köttbullar blev beställningen till utflyktsväskan.

Gott så.

Kvällen efter står jag i köket och skär vitaminrik fruktsallad till hennes kvällsmål.

Hon susar in i köket och undrar:

"Snälla mamma, kaaan jag få en frusen köttbulle att gnaga på till kvällsmat?"

Hemma har vi alltså rivstartat med julmaten - och frusna köttbullar gnags det numera på tills de är slut i frysen kan jag tro.

På nästan två uppslag presenterar Helg i dag en schysst mingelbuffé med precis lagom smak av advent. För i helgen hälsar vi den sköna advent välkommen. Kanel och saffran, julkonserter, levande ljus, och pyssel. För mig är advent ljus och harmoni. En tid med omtanke, lagom med julfix och faktiskt väldigt lite stress.

Doris Lindström, Andreas Karlsson, Sandra Truedsson och Paul Ol Jona Utsin som träffades för att äta och mingla till reportaget här intill berättar om sina favoriter på det klassiska julbordet. Mina egna är enkla att utse. Fisk, i form av hemmasmaksatt sill och gravad lax i alla former, samt en godkrispig rödkålssallad med torkad frukt, limejuice och nötter.

Jag ser fram emot julstjärnor, frostkristaller och rykande andedräkt. Välkommen, det ljusa i det mörka.

Läs mer om