En plats dragningskraft
Monika Ahlbergs bok "Rosendals trädgårdscafé" blev en succé som fortfarande inspirerar.
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Försommar med späda plantor i växthus, högsommarblom med människor på picnic-filtar under äppelträd. Höst med pumpor och skördetidsatmosfär.
Jag har suttit i solen på uteserveringen med en skummande öl. Jag har kurat i yrvaket vårväxthus med rykande soppa och hembakt bröd med groddar. Jag har njutit morotskaka och latte. Lekt med barn, strosat och inspirerats, alltid.
Med mig hem från deras gårdsbutik har jag haft organisk talltvål, bisalva och stenugnsbakat surdegsbröd.
En årstid har jag missat, men jag är säker på att jag en advent kommer att besöka julmarknaden där på Djurgården. Rykande facklor, pepparkaksdeg (redan i november bakar deras bagare 1,5 ton pepparkaksdeg) och rykande äppelmust som värmer vantklädda händer.
Platsen med sin biodynamiska odling och närproducerade, ekologiska mat har inspirerat till en hel del kokböcker. Den senaste i raden är mer än en kokbok. Läs mer om Malou von Sivers och Lena Kollers samarbete här intill.