Dyrare bensin och svindlande vinster
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tanken på en evighetsmaskin slår mig igen när jag står och fryser utanför min favoritmack. Jag följer utandningsröken medan kronorna svindlar iväg på displayen. Bensinen är smärtsamt dyr, men en sak är säker; den kommer att bli ännu dyrare och jag står här och tankar och kan inte annat. Koldioxidutsläpp och därmed uppvärmning av biosfären må vara en realitet, men jag behöver bilen. Jag har inget val, jag måste tanka.
Det är hockeyträningar dit och sånglektioner hit, det är än det ena och än det andra, men skjutsas ska det. Visst, det går bussar, det går att anpassa livet efter det, det går att gå, det är till och med bra för hälsan, men jag behöver bilen. Vi behöver bilen här uppe i provinserna där de allmänna kommunikationerna förvisso finns, bara inte så ofta.
Och bensinpriset stiger. Kronorna slår frivolter på displayen och utandningsluften immar mina glasögon i ren desperation. Och analytikerna lovar än högre priser. Ett fat olja går loss på runt 88 dollar just nu. Det är du och jag som får betala när vi står där och fryser i bensinångorna.
Men i de stora oljebolagens direktörsrum är det all-time-high och gula änkor som skummar över. Ju dyrare olja, ju högre vinster. Och vinsterna är svindlande. Det är lätt att förstå varför oljerika länder som Irak är så viktiga för den industriella världen. Välfärdsvärlden där du och jag lever och bor. Oljan är så viktig att den är värt krig och enorma kostnader. Den är värd åtskilliga döda amerikanska soldater och hur många döda irakier den är värd kan du knappt räkna till.
Låt oss titta på vinsterna. Shell är ett av de största bolagen och 2007 stannade vinsten på 176 miljarder kronor. Det är en timförtjänst på 19 miljoner kronor. Dygnet runt, året om.
Vi kan också titta på det sista kvartalet i fjol. Under den tremånadersperioden steg oljepriset kraftigt och ett fat kostade i snitt 90 dollar. Då var det julafton. Exxon Mobil tjänade ofattbara 74 miljarder kronor på tre månader. Vinsten för Chevron var bara 31 miljarder kronor. Som du ser, vi pratar inte småpengar här.
Högre oljepriser är lika med större vinster för bolagen och du betalar. Jag betalar när jag står där och fryser medan räkneverket snurrar fortare än en virvelvind på tivolit.
Ericsson är förvisso inget oljebolag, men vinsterna är inte alls dåliga. I fjol blev vinsten 30,7 miljarder kronor. I mina öron låter det som om affärerna gått hyfsat. Men uppenbarligen inte tillräckligt bra. Aktieägarna sägs vara missnöjda över utdelningen och företagsledningen vill visa handlingskraft. Den kraften används till att sparka folk. Sålunda ska 4 000 anställda förlora jobben, var av 1 000 arbetar i Sverige.
Det är också en verklighetsbild att fundera över.
Som tröst konstaterar jag att Todd Haynes film om Bob Dylan, "I´m not there", har premiär i dag. Förhoppningsvis kommer den till Piteå också.