Bristande kunskap har vi lite till mans
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dagar då de stora nyheterna uteblir finns det alltid mindre som står på kö. Faktum är att det redaktionella materialet, nyheter och reportage är ungefär lika omfattande året runt.
Ändå så har du kanske märkt att tidningen tenderar att vara tunnare i början av veckan?
Samtidigt är tidningen som tjockast runt den 25 varje månad.
Detta beror främst på annonsörerna. De utgår från att vi ska göra våra inköp i slutet av veckorna och framförallt när vi får vår lön och annonserar i slutet av månaden.
Visst, vi har lite extra helgläsning, vi vet ju att många har lite mer tid att läsa tidningen då och sporten är styrd av de olika sporternas matchdagar. Men i det stora hela är mängden redaktionellt innehåll tämligen stabilt över veckan och månaden.
Jag berättade för två veckor sedan om en sörlänning som tog flyget från Arlanda till Umeå när han skulle till Luleå och tvingades hyra en bil för att köra de sista 27 milen i snöstorm.
Det är inte ovanligt att man söder över har svårt för vad som är Luleå alternativt Umeå. Vilket ligger längst norr ut? brukar man fråga.
En förstående bekant till mig menade att det är lätt att ta fel på orterna Norrland. Han hade ett exempel på ett par som hade flugit till Skellefteå i stället för till Sollefteå för att dessa orter har så likartade namn.
Men Umeå och Luleå? Nej, det håller inte. De slutar ju på Å... försökte min vän. Det köpte jag inte, i så fall torde ju risken ha varit lika stor att sörlänningen hade hamnat i Borneo, mitt i den indonesiska arkipelagen.
Å andra sidan, hade risken för halt väglag varit betydligt mindre där.
Vi norrbottningar gör kanske samma misstag gällande Skåne. Hur var det nu, vilket låg längst söderut Lund eller Malmö?
Själv är jag uppvuxen i Göteborg och får påfallande ofta följande fråga: Känner du... i Göteborgsområdet.
Storgöteborg har närmare 900 000 invånare. I tätorten bor drygt en halv miljon invånare. Chansen är väsentligt högre att jag vinner på Triss än att jag känner personen ifråga. Efter 12 år i Norrbotten har det inte hänt än.
Själv ser jag mig i dag som norrbottning, trots det har jag svårt för om det heter Sjulsnäs eller Sjulnäs och Sjulmark eller Sjulsmark.
Många berättar att de följer Lovisa, nu tio och en halv månad gammal, i mina krönikor. I dag blir det en kort rapport.
Sedan jag skrev senast har hon fått sin första tand, vilken hon presenterade genom att bita mamma Ulla i kinden. Hon (Lovisa och inte Ulla) kryper numera snabbt som en vessla, så vi är fullt sysselsatta hennes vakna tid därhemma.
God Morgon!