Bokrea och läsupplevelse

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2015-02-26 16:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kul med bokrea, men inte är det som förr då det köades vid midnatt och det faktiskt gick att få tag på udda böcker för en spottstyver. Numera drar rean igång på morgonkvisten och visst finns intresse kvar, men någon direkt rusning att tala om är det inte längre.

En förklaring är säkert att bokhandlarna, de få som finns kvar, för en ojämn kamp mot näthandeln och varuhusen som plockar in stora upplagor av de mest säljbara författarna.

De inbundna böckerna är nedsatta i nivå med vad en pocketversion kostar och kanske inbillar jag mig bara, men trots överflödet så känns det ganska begränsat.

Själv hade jag en färdig lista med fyra böcker i populärgenren, var av jag köpte tre för den sammanlagda summan av 207 kronor.

Vilka jag köpte?

Okej, det handlade om böcker som tillhör den mer underhållande delen av mina läsvanor.

Stephen Kings "11/22/63", Jens Lapidus "VIP-rummet" och slutligen "Björndansen" av Roslund och Thunberg. Den sistnämnda är delvis verklighetsbaserad och bygger på den ökända militärligans härjningar.

Dramatik, spänning, full fart och förhoppningsvis välskrivet. Läsning för nöjes skull vid sidan av mer faktabaserad och historisk litteratur.

En del jag känner vill läsa böckerna och se filmerna och tv-serierna så fort de kommer ut, men bara i vissa fall följer jag den strömmen. Således läste jag Gillian Flynns "Gone girl" så sent som i förra veckan. Riktig psykopatvarning där, men skönt befriad från frosseri i våld och blod.

Till skillnad från Lars Keplers "Stalker" som också givetvis finns på bokrean, men jag vill verkligen varna för den. Dels för det spekulativa och överdrivna våldet, men också för att det är ett så tragiskt uselt hantverk. Platta personporträtt, en beskrivning av polisarbetet som lämnar det mesta att önska och, värst av allt, det utstuderat spekulativa våldet.

Ja, jag vet att tusentals har en annan åsikt. Men jag vet också att Camilla Läckbergs trams säljer och då återstår bara frågan; är det jag eller de illiterata som har fel.

Nej, ni behöver inte svara. Jag skojar bara, vi har alla våra favoriter, om än Kepler och Läckberg är skitdåliga.

Noterar att Richard Fords "Kanada" och Florian Illies "Århundradets sommar: 1913" är med på rean. Den förstnämnde, som jag läst, är högklassig och Illies, som jag läst om, ska jag köpa nu.

Hittar ni dessutom John Williams "Stoner" så vill jag verkligen uppmana till köp. Detta ömsinta och lite sorgliga porträtt av en lågmäld bondpojke som blir lärare i litteratur på ett universitet i USA är lysande litteratur med hög språklig skönhet. Jag uppfylls av blandade känslor, inte minst vemod, när jag läst klart boken.

"Stoner" kom ut redan 1965 och fick bra recensioner, men sålde dåligt och föll snart i glömska. Men bara nästan.

John Williams avled 1994 och nu 20 år senare har "Stoner" lyfts till litteraturens skyar och osannolikt nog blivit en bästsäljare.

Läs "Stoner" och förundras över hur den till synes lilla världen omfamnar den ibland kantstötta tillvaron och hela det förgängliga livet.

krönika

Läs mer om