Att äta är att resa

Lunch i Provence i tisdags.

Lunch i Provence i tisdags.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2012-10-20 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har skrivit om den tidigare, men jag gillar sloganen "Att läsa är att resa".

Att äta är också att resa. Och att ta del av ett lands eller en regions mat är ett underbart sätt att komma nära folkkulturen. I veckan har jag ätit på några traditionella bistros i Provence, och det som fascinerar mest är att de är så lokala.

Det är så självklart att vara stolt över det man har och på vinlistan kommer alla viner från närområdet. Olivoljan likaså.

Inspirerande.

Men efter några dagar med getost och tomater i Avignon, café au lait på Café de flore, ostron på La coupole och tofu på Rose bakery i Paris blir det bra med helt vanlig havregrynsgröt också.

I dag handlar Helg om mat. Om texmex-mat med den där underbara blandningen av knaprigt, hett, sött, syrligt och kladdigt. Det honungssöta mot lime, koriander och krispig rödlök är schysst, ärlig mat utan att vara insmickrande.

Googla fram ett recept på pulled pork - eller laga Jonas Crambys - och njut av långkok på ett annorlunda sätt.

Läs mer om