Ärligare om alla står för sina åsikter

Piteå2007-12-24 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I den här krönikan hade jag tänkt reflektera över julen, Piteå-Tidningen och helgläsning. Men så ramlade vår fredagskrönikör Torbjörn Carlsson in och ville göra en speciell julkrönika. Då föll den iden och istället koncentrerar jag mig på ett fenomen ni säkert sett på insändarsidan i veckan. Inte så mycket jul, men det finns det ändå så det räcker i dagens tidning.



Jag noterade att företrädare för kommunen skriver på vår insändarsida att de tagit ett principbeslut att inte besvara anonyma insändare. Jag tycker det är synd och enligt mitt sätt att se det ett demokratiskt problem.

Det finns tidningar i Sverige som bestämt sig för att inte publicera anonyma insändare. Vi har noggrant övervägt saken och valt en annan väg. I Piteå-Tidningen är det möjligt att tycka till om allt och göra det med skyddad identitet.



Anonyma insändare är i sig inget jag förespråkar och jag tror att debatten skulle både bli friskare och ärligare om alla stod för sina åsikter med namn. Men problemet är att det finns situationer där insändarskribenter riskerar repressalier i någon form om deras namn blir känt.

Jag tror i och för sig att denna rädsla ofta är överdriven och att de allra flesta i maktposition välkomnar en debatt om maktutövningen.

Men det är oerhört svårt för oss på Piteå-Tidningen att sätta oss till doms över denna rädsla och risktagning. Skulle vi ta bort möjligheten att skriva anonymt skulle också betydligt färre våga tycka till på vår insändaresida.



Vi har alltså att välja mellan omfattande debatt med baksidan att det förekommer sluggerargument med anonymiteten som skydd eller en tamare debatt med färre inslag som dock kan vara ärligare.

För att inte hindra läsare att tycka till i Piteå-Tidningen och riskera att viktiga saker blir osagda har vi ordningen med anonyma insändare.

Det demokratiska problemet uppstår då när företrädare för maktutövningen i Piteå kommun inte vill besvara dessa.

Det är ju inte insändarskribenten primärt som ska få ett svar. Det är alla läsare som hamnar i ovisshet om insändare lämnas okommenterade av dem som sitter inne med svaren.



Risken med principen att inte kommentera anonyma insändare är att det blir ännu svårare att få insändareskribenter att skriva under med namn. Varför är det viktigt att veta vem som skrivit insändaren när det är samtliga läsare som ska få ta del av kommentaren?

Det är inte förvånande om de som funderar på den frågan drar sig för att lämna ut sitt namn.

Det är på gränsen att Piteå kommun med sådana här beslut börjar närma sig ett situation lagstiftaren inte vill se - att myndigheter forskar efter källor.

Å andra sidan finns det ingen lag som tvingar myndigheter att svara i just Piteå-Tidningen. Men vi är det viktigaste och mest lästa debattforumet i den här delen av världen.

Ha en riktigt god jul!



3 heta:

1. Grisfötter

2. Pressylta

3. Ris à la Malta



3 kalla

1. Sillsallad

2. Torkade plommon

3. Vörtbröd



Läs mer om