Anna dog för det fria ordet

Piteå2006-10-09 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det fria ordet är A och O för en demokrati. Det är en mänsklig rättighet. I Sverige har våra förfäder berett vägen för oss och byggt den demokrati vi lever i.

Det är lag på att vi ska ha tryckfrihet och yttrandefrihet i Sverige. Här har yttrandefriheten och särskilt tryckfriheten starkare traditioner och bättre stöd i lagstiftningen än i de flesta länder.

Det är något att vara stolt över.



Journalisten Anna Politkovskaja sköts till döds vid sin bostad i Moskva i helgen. Hon var för frispråkig. Det fria ordet är inte heligt överallt.

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att ännu en journalist mördas. Hon skildrade sin bild av dagens Ryssland och Tjetjenien, en bild som alla inte ville skulle fram i ljuset.

Den 48-åriga Politkovskaja blev känd för sina avslöjanden om ryska soldaters övergrepp på civila i Tjetjenien.

Den senaste tiden hade hon arbetat med ett nytt avslöjande om tortyr i Tjetjenien, obekväma avslöjanden för Putin och regeringen i Kreml.

I sin sista intervju sa Anna Politkovskaja att hon skulle vittna mot Kremls starke man i Tjetjenien, Ramzan
Kadyrov, som är misstänkt för tortyr och kidnappningar.



Anmärkningsvärt men kanske inte direkt förvånande är att Rysslands regering, ännu efter ett dygn efter Anna Politkovskajas död vägrade kommentera mordet.

Hon var den tolfte journalisten som mördats i Ryssland sedan
Vladimir Putin blev
president år 2000.

EU och USA har officiellt beklagat och fördömt mordet. Anna Politkovskajas egen regering tiger. Det hade varit naturligt och klädsamt att ta avstånd från mordet, nu legitimerar man det i stället genom sin tystnad.



Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001. Dawit Isaak kom till Sverige 1987 och blev svensk medborgare 1992. 1996 återvände Dawit Isaak till Eritrea och arbetade för landets första oberoende tidning, Setit.

Dawit Isaak fängslades tillsammans med andra regimkritiker. De hade fört fram kritik mot presidenten i
Eritrea samt ställt krav på pressfrihet och demokrati i Eritrea.

Precis som Anna Politkovskaja hade han varit kritisk mot regeringen och fört fram kritik gentemot president Isayas Afworki.

I dag sitter Dawit Isaak fängslad på okänd plats. Han har inte åtalats eller haft möjlighet att försvara sig vid en rättegång. I Göteborg väntar hans fru och barn. Tidningsutgivarna och Journalistförbundet har protesterat för döva öron i Eritrea.



I Sverige och stora delar av världen är det fria ordet i dag en självklarhet. Vi behöver inte oroa oss för mer än att få svar på tal om vi skriver kritiska artiklar. Det ger oss en mer komplett bild av det samhälle vi lever i.

För mig är det en stor ära att få vara en del av den demokratiska processen. På våra insändarsidor eller via vår redaktion erbjuds även du den möjligheten.

Ta vara på det fria ordet!

God morgon!
Läs mer om