När smaklökarna äntligen blir vuxna

En gång var det bara socker och salt. Nu är smaklökarna modigare och beredda på utmaningar.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-02-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sägs att smaklökarna förändras med tiden. Att man blir mer mottaglig för det som smakar surt, beskt och starkt när man blir äldre. Som liten var det socker och salt. Nästan allt annat gick bort.
Nu pratar jag bara utifrån egen erfarenhet, men jag var väldigt selektiv som ung och rynkade på näsan åt det mesta. En anledning var i och för sig usel matlagningskonst.

Sönderkokta grönsaker och fisk till exempel. Alla som enbart förknippar fisk med minnet av skolbespisningens torra och trista kokta torsk lär rata fiskalternativet på restaurang.
Eller ta min farmor, hon var bra på mycket husmanskost, men inte fisk. Abborrar och gädda överkokades och jag hatade det som barn. Idag kan jag hävda att vällagade abborrfiléer är kulinariska läckerheter. "Det knullar i munnen" som sångerskan Nina Persson en gång beskrev en god maträtt.

Men jag var också skeptisk mot allt som var obekant. Vitlök, usch! Chili, icke! Curry, blää! Olivolja, nej!
Jag var 16 när jag åt pizza för första gången och en mer erfaren kompis rekommenderade capricciosa. Så fick det bli och så fortsatte det. Det tog flera år innan jag provade en annan pizza.
När jag var på en italiensk och beställde pasta så kom krögaren in med en bit parmesan och ett rivjärn och jag bara nej, nej, nej, ge mig ketchup. Hans blick när han förstod att jag var en "barbar" glömmer jag inte.

Idag kan jag inte tänka mig ett kök utan vitlök, olivolja, chili och parmesan, ja, alla möjliga kryddor. Det ska vara mycket smaker och dofter.
Ostron! Sent i livet åt jag ostron för första gången. Jag blev inte frälst, men andra gången sa det klick och nu kan jag längta efter dessa skaldjur nästan som när paltsuget sätter in. Lite så är det med sushi också.
Okej, lite sämre på grönsaksrätter är jag, men även det är under förändring. Modet att prova nya saker bara ökar.  

Jag ser mig som en hyfsad kock som gillar att improvisera och gärna står vid spisen. Men det tog lite tid att få ordning på allt. Idag vet jag att planering och förberedelser är lika med att säga hejdå till stress och kaos. Tid och temperatur är a och o.
Men jag kan störa mig lite på färdiga recept som får 4-5 i betyg på nätet. Många gånger stämmer inte det. Jag vet, det är en subjektiv åsikt.
Mitt knep är hur som helst att googla fram 2-3 recept för samma rätt och sedan blanda efter behag. Ta bort eller lägga till ingredienser. De gånger allt stämmer är det nära fulländning.