En genomsnittlig familj går runt på samma tolv vardagsrätter vecka efter vecka, år efter år. Det säger Lotta Lundgren, som nu gästspelar för en stor matvarukedja med ambition att få familjer att bli bättre på variation.
Jag har följt Lotta Lundgren från den konstnärliga matbloggen "Om jag var din hemmafru" till sommarpratare i radio och så tv-programmen "Landet Brunsås" och "Historieätarna", såklart.
.
"Att försöka introducera ny och rolig vardagsmat vid sidan om alla fiskpinnar och falukorvsringar är precis vad jag försökt åstadkomma sedan jag började jobba med mat för tio år sedan", säger hon i en intervju med Resumé.
.
Hemma hos oss tänker jag att varierar ett ganska snävt antal basvaror, men att vi tillagar dem på olika sätt. Vit fisk, lax, kyckling och köttfärs samt någon vegetarisk rätt. Ungefär så ser en vardagsvecka ut. I helgen ska jag återuppliva ett recept som alltid kommer att förknippas med Hultsfredsfestivalen. En wrap med gravad lax, guacamole med massor av wasabi, småskurna grönsaker, gravlaxsås och krispiga groddar. Lika gott – och tårögds-starkt – som på festivalen blir det aldrig. Men ändå, en variation i det lilla.
.
Här på Helg har jag träffat styrkelyftaren Elinq Rönnqvist som reflekterar kring hur hennes sport är hälsa, om att träffa kärleken i landslaget och om att gruva inför hårda träningspass. Och så delar hon med sig av en klassisk matdag. Missa inte!