Den första koppen

Kommer du ihåg din första kopp kaffe? Jag minns när jag började dricka det svarta guldet. Inte för att det var gott, utan för att bli piggare.

Jag hjärta kaffe.

Jag hjärta kaffe.

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2016-05-28 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

.

Jag sommarjobbade som städare och klev upp tidigare än tidigast. Det var under samma tid som jag köpte chokladkakor ur en pappkartong med myntlåda i fikarummet.

Senare gick jag över till cappuccino i pulverform. Små pappersförpackningar jag bröt och blandade med varmt vatten.

.

Numera håller jag mitt Mocca Master-kaffe, om inte svart, så utan socker. Däremot gärna med cashewmjölk. Och en riktigt krämig latte på vanlig komjölk är bland det bästa jag vet.

Den godaste koppen kaffe? Kanske islatten på hotellet / strandbaren Cast away på Koh Lipe. Värmen, vindarna, havet. Triangelkuddarna och långsamma sippar på perfekt svalkande kaffe.

.

I dag lyfter vi upp kaffe här på Helg och studerar den nygamla trenden med att kallbrygga kaffe. Karin Lindblad på prisbelönta Brygg CC i Skellefteå experimenterar med drycken som kommer stort i sommarvärmen.

Som ett bonustips har museet här i Piteå en utställning om kaffe just nu.

Mari Gustafsson

Ålder: 37 år.

Gör: Featureredaktör, allmänreporter. Fotograferar.

Familj: Min livskamrat sedan 16 år, vår dotter Siri och hunden Leslie – även kallad för dvärgkossan.

Intressen: Skapande, träning, hälsa, yoga. Restaurangbesök. Familj. Läsa.

I helgen: Har jag lovat min dotter ett nytt klädesplagg, på grund av tandställnings-isättning, jag ska springa min sista korta långpass inför maran och så ska jag fira mammor x 2 och förhoppningsvis själv bli firad.

Läs mer om