Har Luciatågen spelat ut sin roll? Jag vet inte, men från flera håll i landet kommer uppgifter om att det traditionella firandet ställts in eller förändrats.
En orsak uppges vara att allt fler unga kvinnor inte köper upplägget. Intresset är för lågt. I Alvesta fick de ihop tre tappra som ville dra på sig särk och glitter. En orsak till negativismen uppges vara ”skönhetsmomentet”, men i Piteå och på många andra håll har det momentet undvikits genom att Lucian utses med lottens hjälp.
Visst kan ett Luciatåg ljusa upp i tillvaron, men för egen del går intresset på sparlåga. Värre kanske för gamlingarna. En tidning skriver att pensionärerna riskerar att gå miste om den här ljusglimten i framtiden. Det låter lite överdrivet. Fast å andra sidan finns det väl inga pensionärer i framtiden.
Pensionsåldern ska höjas och det sker stegvis fram till 2026, därefter ska pensionsåldern synkas med hur länge vi lever.
Jag har inga problem med att folk som vill jobba längre också ska få det, men på grund av ett uselt och uppenbarligen underfinansierat pensionssystem höjs pensionsåldern för alla. Det går säkert an för en del, men för människor som slitit ont under ett arbetsliv är det inte lika självklart.
Å andra sidan är pensionen efter ett långt yrkesliv ett jävligt dåligt skämt för väldigt många människor.
Höjd pensionsålder kan också sättas in i ett framtida sammanhang där robotifiering och datorisering slagit igenom rejält på arbetsmarknaden. Det kommer inte att finnas jobb till alla. Så varför ska då äldre tvingas jobba ännu längre.
Medborgarlön betraktades tidigare som något flummigt, men på senare år har tongångarna svängt. Fler tror att det är en nödvändig lösning. Ja, inte politikerna och kanske inte heller arbetsgivarsidan som vill att vi ska jobba mer och längre.
Så, jag köper absolut att den som vill ska få jobba om så är till döddagar, men att tvinga alla att jobba på fram till 70-årsåldern känns inte alls bra. Ännu sämre känns det att många har så inihelvete dålig pension att dom känner sig tvingade att jobba ihjäl sig.
Om skälet är att våra gemensamma pengar inte räcker till drägliga pensioner så är det nog hög tid att se över fördelningen av slantar i det här landet. Den rikaste tiondelen bör definitivt beskattas mycket hårdare.
För övrigt anser jag att alla inom offentlig sektor som tar hand om våra barn och gamlingar och sjuka är värda ett rejält julbord. Många av dem tjänar dåligt, men sliter hårt.