Sätt stopp för vinster i välfärden. Eller i vart fall begränsa dem kraftigt. Ja, det har alltid varit en uppfattning som jag delar med en majoritet av svenska folket. Och, nej, det är inte en vänsterfråga. Faktum är att många borgerliga väljare är lika kritiska till den ohämmade huggsexa som sker i Sverige.
Nu ska ingen tro att vinsterna kommer att upphöra, men Ilmar Reepalu, som på regeringens uppdrag utreder frågan, har flaggat för en begränsning. Utredningen blir snart offentlig, men så mycket är känt att Reepalu sagt att vinsten på investerat kapital för privata välfärdsföretag bör ligga under tio procent. Kanske 7–8 procent.
Huruvida det blir verklighet återstår att se. De borgerliga partierna kommer sannolikt att ha långtgående åsikter och SD för som bekant numera en politik som är direkt sprungen ur Timbrohögerns bristande samhällsansvar.
Risken är att förslaget om vinstmaximering blir som hen som skulle sticka en kofta, men i slutänden viftade med en tumme eller hur nu sagan var. Riskkapitalbolagen är hur som helst i full gång med att sprida skräckpropaganda och ylar i övertoner så att det är svårt att hålla sig för skratt mitt i eländet.
Ett slag mot den fria företagsamheten och svammel om socialistiska övergrepp från regeringens sida kan skönjas i debatten. Liksom försök att inskränka den heliga valfriheten och att tusentals jobb, inte minst kvinnojobb, står på spel.
Det här handlar på intet sätt om kooperativa lösningar eller att exempelvis skolan i Sikfors drivs vidare när kommunen inte längre ville. Nej, det här handlar om riskkapitalisterna som har som absolut främsta syfte att tjäna pengar på lilla Kalle i skolan eller moster Emma på hemmet. Helst så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och sedan sälja vidare till nästa lycksökare som vill gräva guld i vår gemensamma välfärdssektor.
Det är både oanständigt och inte så lite märkligt. Sverige är närmast unik på området. Staten använder våra skattepengar för att finansiera profitörerna. Chile brukar nämnas i sammanhanget, men sedan? Nej, nej, inte i USA eller Storbritannien för att ta två exempel. Visst, bedriv gärna privat verksamhet, men inte med skattepengar.
Det pratas om många faktorer som försämrat skolan, men jag tror att den viktigaste anledningen är den här ohämmade privatiseringen som har segregerat skolan och närmast skapat ett A-lag och ett B-lag.
Vi vet dessutom vad som händer när en privat skolkoncern inte längre tycker att vinsten är stor nog. Lägg ner och låt de berörda kommunerna ordna upp i röran. Så, att införa ett vinsttak är i vart fall ett steg i rätt riktning. Om det nu blir så.