För oss socialdemokrater i landstinget är demokratin och den breda diskussionen en viktig förutsättning för utvecklingen i en rad för regionen viktiga frågor - bland annat hälso- och sjukvården.
I DEN socialdemokratiska gruppen i landstinget har vi därför under den gångna mandatperioden arbetat intensivt med fortsatt utveckling av det nya systemet med beredningarna. Det har gett oss alla politiker i landstingsfullmäktige - oavsett parti - möjligheter att träffa tusentals medborgare, samtala och lyssna på synpunkter, behov och medborgarförslag. De flesta beredningarnas rundresor i länet och många möten med invånarna finns nu dokumenterade och redovisade.
Även nationellt börjar man nu uppmärksamma den här medborgardialogen som ny unik möjlighet att stärka inflytande, delaktighet och därmed politiskt engagemang. Det är en modell och ett arbetssätt vi tror på och vill arbeta vidare med.
Debatten i landstingsfullmäktige - de olika partiernas ståndpunkter i alla de frågor landstinget ansvarar för - är viktig för att driva de frågor man gått till val på och för att förankra de gemensamma strategiska besluten kring utvecklingen av hälso- och sjukvården.
Det är en central del i själva förtroendeuppdraget som vi förutsätter att alla landstingspolitiker känner ett ansvar för.
VI HOPPAS att vi tillsammans med både samarbetspartier och opposition kan fortsätta utveckla arbetsformerna så att allmänhetens insyn och intresse för både frågorna kring vården och utvecklingen i allmänhet stärks och att därmed valdeltagandet ökar.
För oss är hälso- och sjukvården en viktig grund för hela välfärdspolitiken. Vi vill fortsätta utveckla en tillgänglig, rättvis och offentligt finansierad vård i hela länet - oavsett var man bor.
Det viktigaste i det arbetet är fortsatta satsningar på vårdcentralerna och sjukhusen.
Vi vill fortsätta satsa på en vård som utgår från människors behov. Vi vill att vård och trygghet ska vara en allemansrätt - inte ett vinstintresse.
demokratiutskottet, s