Visar brist på kunskap
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad skapade 90-talets kris? Det var en serie omständigheter, en internationell kris, en inflationistisk ekonomisk politik med återkommande devalveringar, och ett banksystem som lånade ut pengar för lättvindigt, och dessutom en handlingsförlamad regering(s), vars finansminister avgick 1989.
I september 1990 kom de första tecknen på en annalkande finanskris, då fastighetsbolaget Nyckeln inställde betalningarna och sedan kom allt fler fastighetsbolag i kris. Bankerna fick stora kreditförluster, men det var i stort sett bara två banker som fick statligt stöd. Den borgerliga regeringen gjorde en uppgörelse med socialdemokraterna om hur krisen skulle hanteras.
Den privatägda Gota bank fick gå i konkurs, medan den statligt majoritetsägda Nordbanken räddades. Man kunde helt enkelt inte låta en statlig bank gå i konkurs.
Gotas och Nordbankens sämsta krediter överfördes till två dotterbolag Retriva och Securum. Gotas mindre dåliga krediter överfördes till Nordbanken, och staten gick mycket riktigt in med 65 miljarder kronor.
Vart gick dessa pengar? Nordbankens Securum "fick" 40 miljarder medan Gotas Retriva "fick" 24 miljarder. Dessutom fick Första Sparbanken ett stöd på 1 miljard, men detta stöd har återbetalats. Hur gick det med de 64 miljarderna?
De panter som överfördes till de två dotterbolagen kom så småningom att avyttras och pengarna kom att överföras till staten.
Med facit i hand blev räddningen av Nordbanken en lyckad åtgärd. Nordbanken överlevde, och med en välvillig tolkning kan man bedöma att utdelningarna och värdestegringen i Nordbanken har gjort att "räddningen" var en bra affär för staten.
Och till sist: Du tror tydligen att Sparbanken Nord går bra för att den ägs av Pitebor och ej borgare från Täby. Om jag inte missminner mig så fanns en riksdagsman (s) från Piteå i Nordbankens styrelse. Du kan vid tillfälle fråga honom hur många "borgare" från Täby som fanns med i Nordbanken styrelse, då banken blev konkursmässig.