Fjortonåringen som misshandlar och rånar behöver en tydlig reaktion på att det han eller hon har gjort är fel. Det handlar om ett samhälle som bryr sig och som gör det i tid.
Om brottet utreds markeras allvaret i det som har hänt, ansvarsfrågan klarläggs och tydliga sociala insatser kan följa som en konsekvens av brottet. Men så är det tyvärr inte i dag.
En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att bara vart femte brott med en misstänkt under 15 år blir utrett av polisen.
I dag är polisen inte skyldig att utreda dessa brott, men kan göra det i vissa fall, till exempel när socialtjänsten kan ha nytta av en utredning.
Det är bra att den som är under 15 år inte är straffmyndig och därför inte kan bli dömd för brottet, men att brottet blir utrett är däremot viktigt. Huvudregeln borde vara att brott som barn har begått utreds.
Att ansvarsfrågan klarläggs kan också ha betydelse för brottsoffrets möjligheter att få skadestånd.
Ett annat skäl kan även vara att få barnets föräldrar att inse allvaret i att deras son eller dotter har varit inblandad i brottslighet.
Brås rapport visar också att polisen arbetar mycket olika när det gäller att utreda brott av barn. I vissa län utreds ungefär hälften av alla anmälningar och i andra län rör det sig om mindre än var tjugonde anmälan.
I Norrbotten utreds 19 procent av alla anmälningar medan man i Kronobergs län utreder 55 procent. Att det är så stora skillnader är inte en bra situation.
Polisen i olika delar av landet borde i princip ha samma rutiner och samma syn på värdet av att utreda dessa brott.
Vi har i dag en regering som anser att det behövs tidiga och tydliga åtgärder när unga begår brott och som prioriterar brottsoffer.
En utredare ska få i uppdrag att se över de regler som gäller för brottsmisstänkta barn. Detta är en del av regeringens
arbete för en större fokusering på unga som begått brott.
Det är bättre att insatserna sätts in så tidigt som möjligt, istället för att man "väntar" tills att brotten kanske blivit allvarligare och fler.
Det är inte ovanligt att den som utsätts för ett brott av en som är under 15 år är ett barn eller en tonåring och i värsta fall kan den som är brottsoffer i ett sådant fall bli näste förövare.
En risk som ökar om inte samhället visar tydligt att brott är något som inte tolereras. Vi behöver ett samhälle som bryr sig och som gör det i tid.
moderatkvinnorna
i Norrbotten