Vi behöver läsa på och tänka efter
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med de större kunskaperna pläderar han för uranbrytning och utbyggnad av kärnkraften. Några exempel på hans egna "större kunskaper" måste jag bemöta eftersom de är grovt felaktiga.
1."Uranet är svagt radioaktivt. Strålningen "kan stoppas av ett papper från din skrivare". Uran och de andra radioaktiva ämnen som bildas när det naturligt sönderfaller finns i vår berggrund. Det handlar om en serie av ämnen som till exempel thorium, polonium, radon, radium för att nämna några.
Dessa ämnen avger olika typer av strålning och är mer eller mindre giftiga. Alla vet att vi måste sanera hus som innehåller ämnen som avger radon eftersom det är cancerframkallande.
Alla vet vi att de som jobbar på röntgen på sjukhuset måste gå ut när bilderna tas eftersom strålningen skulle vara skadlig för deras hälsa.
2. Restprodukter från uranbrytning innehåller radium och andra sönderfallsprodukter och avger radongas. På flera håll i världen har restprodukter skadat lokalbefolkningen. Ett tiotal milligram uran kan skada njurfunktionen på en människa.
Den radioaktiva strålningen kan orsaka cancer och genetiska skador med missbildade barn som följd, skador som kan uppträda hos ännu ofödda människor och djur. Jag tror inte att Birger Lundman riktigt kan föreställa sig vad detta innebär. Jag kan det inte.
3. "De kända svenska uranfyndigheterna utgör 15 procent av världens kända". Detta påstående kommer troligen från Mawsons hemsida (Mawson är ett av de kanadensiska företag som söker uran i min närhet). Enligt officiell statistik som sammanställs av OECD/IAEA är Sveriges andel av de säkerställda tillgångarna 1,2 promille. Om även övriga uppskattade reserver tas med är Sveriges andel 2,1 promille. Inte procent!
En lögn blir inte sanning för att den upprepas ofta. Miljökonsekvenserna av uranbrytning är litet för allvarliga för att raljeras med. Jag tror att både Birger Lundman och jag behöver läsa på och tänka efter. Framför allt behöver de politiker som ska fatta besluten göra det.