Vi är värda betydligt högre lön

Till skillnad från många andra yrkesgrupper räcker det inte med att göra vårat bästa. Vi får aldrig göra fel, skriver insändarskribenten. (Personen på bilden har inget samband med insändaren).

Till skillnad från många andra yrkesgrupper räcker det inte med att göra vårat bästa. Vi får aldrig göra fel, skriver insändarskribenten. (Personen på bilden har inget samband med insändaren).

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Piteå2008-05-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så här ser verkligheten ut: En nyutbildad sjuksköterska som tar anställning på vårdavdelning vid NLL tjänar 19 000 kronor per månad. Efter tio års erfarenhet tjänar man 21 800 kronor, det vill säga en löneökning med 280 kronor per år. Vår löneökning är därmed lägre än rådande inflation.

Har man 40 års erfarenhet och vidareutbildning inom till exempel intensivvård eller anestesi kan man komma upp i cirka
26 000 kronor. Sjuksköterskeutbildningen är en treårig universitetsutbildning. Den kostar i dag 150-160 000 kronor.
Denna summa ska betalas av med cirka 1000-1500 kronor per månad på nettolönen, det vill säga redan skattade pengar. Vidareutbildningar får vi betala själva eller delvis själva.
En vidareutbildning på ett år kostar i snitt cirka 50 000 kronor. Efter avslutad utbildning märks det inte i lönekuvertet. Vi höjer alltså kompetensen utan att det lönar sig. En narkossköterska på operation som har jour på sjukhuset kvällar och helger, det vill säga står till arbetsgivarens förfogande på arbetsplatsen, har en lön på 27,70 kronor per timme.
En narkossköterska som har beredskap i hemmet, det vill säga ska befinna sig på sjukhuset inom 30 minuter, har en lön på 13,30 kronor per timme. Dessa siffror är inga tillägg utan den reella lönen före skatt.
Detta innebär att en helg där vi står till arbetsgivarens förfogande 35 timmar ger 315 kronor i plånboken. Dessutom räknas inte den här tiden som arbetstid, utan som fritid?
Under jour och beredskap är man hela tiden på helspänn och det finns studier som visar på att man har ett konstant högre blodtryck när man går med personsökare. Har man dessutom barn måste man ha barnpassning under dessa timmar. Att jobba obekväma arbetstider inom vården ger inga pengar. Storhelgsersättningen är 82,10 kronor i tillägg per timme. Det vill säga att jobba julafton ger oss 425 kronor extra i plånboken. Det är det på långa vägar inte värt.

Även om vi sjuksköterskor trivs med våra jobb är det inget ideellt arbete längre. Vi jobbar, precis som alla andra, för att ha en inkomst och den ska vara skälig i förhållande till vår legitimation, ansvar, utbildning och studieskulder.
Till skillnad från många andra yrkesgrupper räcker det inte med att göra vårat bästa. Vi får aldrig göra fel. Gör vi fel kan det få ödesdigra konsekvenser som vi inte kan ställa till rätta. Om vi i stressade situationer ändå gör fel kan det leda till att vi blir av med vår yrkeslegitimation.
Läs mer om