Vedeldning är ett miljövänligt alternativ

Piteå2008-04-03 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en insändare i Piteå-Tidningen den 10 mars skriver signaturen "Villaägare" att vedeldning bör förbjudas i tätorten. Anledningen är att eldningen inte är miljövänlig.

Sedan påpekar insändarskribenten att de flesta som eldar har en dålig kunskap, som skapar otrivsel på grund av rök bland grannhusen.

Jag anser att det inte går att dra alla som eldar över en kam. Undertecknad eldar själv med ved och har vidtagit ett flertal åtgärder för att effektivisera och förbättra eldningen.

Först och främst är det viktigt att ha torr ved.

En kall och torr vår kan veden vara torr till kommande vinter, bäst är dock om veden får torka två vårsäsonger.

Det är viktigt att elden får ordentligt med luft, att inte pyrelda. Att investera in en keramikinsats gör att förbränningen förbättras med en högre temperatur.

Vid effektiv vedeldning är det även nödvändigt att elda mot en ackumulatortank. Sådana åtgärder gör att vedeldningen blir miljövänlig och att röken syns som ett svagt daller över skorstenen. När vi eldar upp veden sker den motsatta processen mot tillväxten. Syre förbrukas, koldioxiden frigörs och framförallt kommer det ut värme. Eldningen blir ett nollsummespel. Sedan är vedeldning det billigaste sättet att värma ett hus, energikostnaden låg 2006 på mellan 10 och 50 öre per kilowattimme. Veden är dessutom en förnyelsebar resurs som vi har gott om i Sverige.

Det är inte förbud mot vedeldning vi vill ha, utan en eldning som med enkla investeringar blir avsevärt miljövänligare.

Läs mer om