Vården är inte jämställd
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten som följt serien har varit tudelad.
Från vissa håll menar man att serien är missvisande och att det numera råder jämställdhet inom vården medan andra vidhåller att det fortfarande finns stora problem.
I Sverige är de som avlider till följd av hjärtkärlsjukdomar till 51 procent kvinnor.
Vi kan alltså konstatera att ungefär lika många kvinnor som män dör till följd av hjärtkärlsjukdomar. Men hur ser det då ut om vi tittar närmare på vården?
Av de ingrepp som görs till följd av en hjärtkärldiagnos i Sverige görs bara 30 procent av ingreppen på kvinnor (Socialstyrelsen, patientregistret och dödsorsaksregistret).
Vi kan alltså konstatera att trots att minst lika många kvinnor som män avlider som en följd av hjärtkärlproblem så tycks inte kvinnor få lika stor del av vården.
Man kan rimligen fråga sig om fler kvinnor egentligen skulle överlevt?
Vi centerkvinnor ser många tydliga tecken på att vården inte är jämställd och ställer nu krav på landstingen att kvalitetssäkra vården ur ett genusperspektiv.
Det ska vara en självklarhet att man får lika tillgång till vård oberoende av kön.
En förutsättning för en sådan kvalitetssäkring är att statistik som produceras är könsuppdelad.
En annan viktig åtgärd är att man säkerställer att personer som ska utöva vård också har genuskunskap.
För att vi ska komma till rätta med jämställdhetsproblemen inom vården är det klart avgörande att det avsätts medel till jämställdhetsarbetet. Utan medel och kunskap blir vården aldrig jämställd!