Vård och omsorg i framtiden?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är fullt möjligt för att inte säga självklart på manliga arbetsplatser att ha heltidstjänster och går utan tvivel att lösa även inom vård och omsorg i 2000-talets Sverige också bara viljan finns.
Skillnaden är att kvinnor förväntas vara sysselsatta varje minut och sekund av arbetsdagen (kanske därför många också blir utslitna allt för tidigt) medan man inte förväntar sig samma tempo av män, oavsett om deras lön också bekostas av skattemedel.
Pusslet av deltider och delade turer visar att det finns underlag för heltidstjänster inom vård och omsorg.
Betänker vi sedan att vård och omsorgspersonal fått fler arbetsuppgifter utan att för den skull fått mer personal eller tid att utföra dessa uppgifter faller pusselbitarna snart på plats.
Personal inom exempelvis omsorgen har blivit pålagd exempelvis städning då man även tagit bort lokalvården med all dess personal, mathållning och köksarbete har även i allt större utsträckning även med tiden pålagts personalen. I dag finns inte som förr sjukgymnast respektive arbetsterapibiträden i samma utsträckning som tidigare vilket i sin tur leder till att exempelvis undersköterskor och vårdbiträden även delegeras uppgifter av även arbetsterapeuter och sjukgymnaster.
Samma personal som ser tiden att utföra alla uppgifter krympa och antalet händer som ska utföra dem minska då är det inte svårt att se baksidan av det hela inte minst om man tänker på den kvalitativa och långsiktiga aspekten.
Detta mot att andelen äldre och multisjuka ökar vilket i sin tur ställer ökade krav på personalen inte minst vad gäller den renodlade vården inom omsorgen utan även hygienaspekter, jag föredrar att säga krav.
Personalen skall utföra fler arbetsuppgifter och kunna mer utan att för den skull aldrig få vare sig mer tid till att utföra dessa eller ens få erkännande för dem heller för den delen. Hur blir det med kvalitetstanken inom vård och omsorg om vi inte tänker längre än näsan räcker men framför allt hur pass angelägna är vi att möta utmaningen: Vård och omsorg i framtiden?
Det krävs mer än insikt och kunskap, det krävs vilja och engagemang.
Men framför allt krävs att vi beslutsfattare gör personalen som utför arbetet, som kan verksamheten och vet hur verkligheten ser ut delaktig och inte minst uppskattar personalen för detta.
Ska vi i framtiden ha utbildad och intresserad personal inom vård och omsorg så måste vi arbeta för det i dag, i morgon kan det vara för sent.
Vi kan om viljan finns lösa detta tillsammans genom en stunds eftertanke som förhindrar framtida huvudbry och om vi inte passar oss, huvudvärk!