Väjningsplikt gäller vid upphöjd passage
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De har även väjningsplikt mot gående på den genomgående gångbana (upphöjd och plattsatt) som de passerar innan de kommer fram till Hamnplan. Högerregeln gäller inte i detta fall.
Att man som förare har väjningsplikt mot trafik på Hamnplan efter att man passerat en gångbana, bygger på trafikregler i Trafikförordningen och har funnits i svensk trafiklagstiftning i flera tiotals år.
Enligt Trafikförordningen (3 kap 21§ 2:a stycket 4.) så "har en förare väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg efter att ha korsat en gång- eller cykelbana".
Den gångbana som går längs Hamnplans norra sida är i passagen av Uddmansgatan (vid polishuset) utformad som en så kallad genomgående gångbana. En åtgärd som ökar trafiksäkerheten och tryggheten för de gående och förbättrar tillgängligheten för de många äldre och rörelsehindrade som rör sig längs Hamnplan.
Det viktigaste med den här typen av åtgärder är att bilarnas hastighet sänks.
Det förbättrar samspelet, ögonkontakt med mera mellan olika trafikanter och konsekvenserna vid en olycka blir betydligt mindre allvarliga än när bilarna kan framföras i högre hastighet.
Även om alla trafikanter inte är medvetna om vilka regler som gäller, så anser vi att vi fått ett lugnare trafiktempo och ett bättre samspel i denna korsning än tidigare, när hastigheterna var högre.
Varför sätter vi inte upp vägmärket väjningsplikt för trafiken från Uddmansgatan?
Den regel som beskrivs ovan är den typ av generell regel i trafikförordningen som alla trafikanter förväntas kunna, särskilt de fordonsförare som genomgått en förarutbildning.
Högerregeln och att det är väjningsplikt när man kör ut från en fastighet med mera, är andra exempel på liknande regler som väghållare inte behöver eller bör skylta med vägmärke.
Många av våra stadsmiljöer innehåller väldigt många vägmärken som gör det svårt för trafikanterna att tillgodogöra sig all information. Vi ska som väghållare ge tydlig och synlig information om gällande trafikföreskrifter, men inte sätta upp mer vägmärken än nödvändigt.
Vi och andra väghållare väljer därför i de flesta fall att inte sätta upp vägmärken för den här typen av generella trafikregler, som trafikanterna förväntas känna till.
Det kan vara bra att veta att regeln för genomgående gångbana aldrig gäller när en upphöjd passage är utmärkt med vägmärke och vägmarkering för övergångsställe.
Vi har några fler genomgående gång- och cykelbanor i Piteå där det också är väjningsplikt mot angränsande gata efter att ha passerat gång- och cykelbanan.
Det är bland annat på Nygatan, Fiskaregatan, Noliagatan, Abjörnssons väg, Kolmilavägen och på ett antal tvärgator till Furunäsvägen i Klubbgärdet.
Om "Fundersam" eller andra trafikanter har frågor kring trafiken i Piteå, så kontakta gärna teknik- och gatukontoret.