Tippenjakt, för biologisk mångfald
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att det bildas stora koncentrationer kråka och trut på begränsade områden, är enligt mig ett hot mot den biologiska mångfalden. Både kråka och trut är boplundrare, om arter likt de ovan nämnda blir för talrika så resulterar det i att den omkringliggande miljön kan komma att utarmas på andra arter.
I VART FALL så minskar chansen för annat vilt att reproducera sig om kråk och trutstammen blir för talrik. Något man även ska ha i åtanke är den sanitära olägenhet som kan uppstå vid sopstationer och liknande anläggningar. En annan sak man inte heller ska glömma är att dessa jägare ser till att hålla ägare av apporterande fågelhundar med apportvilt, de främjar alltså träningen av apporterande hundar som senare kommer att användas och göra stor nytta vid jakt efter fågel.
Så vitt jag vet har det bedrivits jakt under ett antal år intill sopstationen, under dessa år har häckningen gått bra för uvarna, trots att det jagats även dessa år. Att uvarna skulle blivit skotträdda först i år ter sig märkligt.
SOM DET verkar i artikeln finns det tankar som pekar på att berörda jägare skulle ha klippt upp ett stängsel samt i värsta fall ha skjutit uven/uvarna. Luktar mycket unket då man spekulerar på detta vis. Har man belägg för misstankarna eller är det bara spekulationer?
Om jag skulle ha jagat på berörd plats och blivit anklagad för de ovanstående påhoppen utan saklig grund skulle det kännas hemskt. Jag vill avsluta med att säga att jakt handlar inte bara om att döda utan lika mycket om att vårda naturen och det vilda som ingår i densamma.
Tyvärr drar vårt samhälle på många vis inte jämnt med naturen. Att det finns de som engagerar sig i naturen genom olika intressen är bra, vare sig det handlar om skyddsjakt eller projekt som Berguv Nord.