Ta hem de svenska soldaterna nu

Piteå2006-12-07 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Om vi inte kan stå upp för den mellanstatliga rätten och samtidigt hålla oss väl med USA, vad skall vi då välja? Ja, den förra regeringen prioriterade relationerna med USA. Eller den transatlantiska länken, som det också heter. Och det kommer den nya regeringen också att göra. Det framgår av dess regeringsförklaring.

Men av en stor undersökning som refererats i media i höst framgår det, att det bara är runt en tiondel av svenska folket som tycker att "en bra relation" med USA är något i sig att sträva efter. Den fortsättning av den föregående regeringens kryperi för USA, som vi nu har att vänta, kommer alltså att vila på bräcklig grund.



Än har dock denna politik inte satts på något riktigt allvarligt prov. Men allt talar för att denna oproblematiska tid snart är förbi. I Afghanistan har vi i dag svensk trupp under samma NATO-kommando som det under vilket amerikanarna med hjälptrupper kört fast så hårt, att man precis som när det gäller Irak börjat jämföra med 1960- och 70-talets Vietnamkrig.



Också för de årens svenska regeringar var länge upprätthållandet av det goda förhållandet till USA det viktigaste. Men med en växande och alltmer välorganiserad opinion som vände sig mot detta kom denna prioritering att gradvis vändas upp och ner. Att stå upp för den internationella rätten blev viktigare än att vara USA till lags.

Men nu är vi alltså tillbaka i samma situation. Ja, är det egentligen inte ännu mer dramatiskt i dag än det var då, i mitten av 1960-talet. Några svenska soldater på den amerikanska sidan var det under den tiden
aldrig ens tal om. Å andra sidan förändrar detta inte uppgiften. Den blir som då att vinna en majoritet för att det är viktigare att försvara den internationella rätten än att sträva efter att vara USA till lags. Sverige ut ur Afghanistan.

Läs mer om