Svenskt kött hjälper oss att klara miljömålen
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men att sluta äta svenskt nötkött är ingen bra strategi ur miljösynpunkt. Dels behöver vi nötköttsproduktionen för att klara våra nationella miljökvalitetsmål "ett rikt växt- och djurliv" och "ett rikt odlingslandskap".
Dels ger en inhemsk nötköttsproduktion betydligt mindre utsläpp av koldioxid, jämfört med import av exempelvis kött från Brasilien. Studier visar också att utsläppen av metan- och lustgas inom jordbruket kan minskas radikalt genom olika åtgärder. Vi har marker där det inte går att odla korn eller havre på, men kossor kan tillgodogöra sig energin i gräs och omvandla det till nyttigt protein - kött.
Att producera kött är med andra ord inget resursslöseri, utan ett sätt att använda naturresurserna på ett optimalt sätt för att producera mat.
En svensk nötköttsproduktion ger oss ett levande och artrikt odlingslandskap och mindre koldioxidutsläpp än importerat nötkött. Genom att välja kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige i stället för importerat når vi snabbare i arbetet med att nå de svenska miljökvalitetsmålen.