Svenska skolan måste förbättras
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Motionen fastnar på konstaterandet att sådana omdömen strider mot skolverkets tolkning av grundskoleförordningen.
Även om det vore skoljuridiskt möjligt kan nämndens majoritet inte tänka sig ordningsbetyg.
Motiveringen är, som framgår av en gruppinsändare i Piteå-Tidningen den 12 september, att skolan i Piteå är bra som den är och att de ordningsregler som är föreskrivna från 1 juli räcker för att skapa trygghet och studiero.
Delvis riktigt! Strömbackaskolan sticker inte ut negativt i förhållande till landets övriga gymnasieskolor och det gör inte våra grundskolor heller.
Vi kan ibland till och med lyckas lite bättre än de flesta. Men att snittresultaten i landet vad gäller bland annat matte, läsförståelse och naturvetenskap inte tål att jämföras med nivån i liknande industristater världen runt, är också det ett faktum.
Skolsystemet i Piteå är en del av det svenska som halkar efter i den internationella konkurrensen sedan början av 1990-talet.
Det är denna jämförelse som är intressant. Att vara bra eller bäst i ett lag som inte klarar sig genom turneringen är till klen tröst.
OCKSÅ I vår kommun måste prestationerna i skolan förbättras. Vi kan inte slå oss till ro med att resultaten vid interna jämförelser ser bra ut.
Ambitionen måste vara högre än så.
För att nå dithän måste det bli lugnt i klassrummen, spring ut och in måste få ett slut, ogiltig frånvaro beivras och dåligt uppförande påpekas och följas upp.
Bästa sättet att komma åt problemen är att samarbeta med vårdnadshavarna, vilket förutsätter fungerande information mellan skola och hem.
En beprövad metod är den med varningar och betyg i ordning. Dessa ska inte sättas som stämplande avgångsbetyg utan som terminsomdömen för att signalera hem att något är fel.
DE ORDNINGSREGLER som nämndens socialdemokrater sätter sin tillit till har länge funnits på de flesta skolor kommunen runt.
Ibland fungerar de, ibland inte alls. Med största sannolikhet behövs mer kraftfulla instrument.
En alliansregering kommer att som en av sina första åtgärder justera grundskoleförordningen så att ordningsomdömen möjliggörs liksom att skolk ska skrivas in i betyget.
Lärarnas befogenheter ska klargöras och stärkas.
Viktigast är ändå att påpeka att det stökiga uppträdandet i våra skolor, Piteå inte undantaget vad än sossarna tror, också beror på att många elever antingen har alltför dåliga baskunskaper eller tvingas "studera" ämnen som de inte alls känner sig motiverade för.
Mera resurser till åk 0-4 och en reformerad gymnasieskola blir ett lyft för både elever och lärare.
Tillsammans med lärarauktorisation och en förbättrad lärarutbildning med bland annat fokus på ämneskunskaper innebär detta en positiv vändning för den så hårt kritiserade svenska skolan.