Storregioner, bara en politisk karriärstege

Piteå2008-02-26 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med vackra ord kan man få vad som helst att se attraktivt ut, men verkligheten finns trots allt kvar.

När Camilla Hansen, centerpartiet och Birgit Stöckel, kristdemokraterna i Piteå-Tidningen den 18 februari beskriver det fantastiska med att bilda en storregion, så frågar jag mig, för vem?



Naturligtvis ska vi titta på vad som skulle kunna förbättras med en regionbildning, men nog blir man lite misstänksam då inte ledande politiker vågar ta fram en konsekvensbeskrivning som visar på vad en förändring skulle resultera i.

Tänk er att "i dag" fatta ett beslut som vi inte vet hur det kommer att fungera "i morgon", och det utan att människorna i Norrbotten får en möjlighet att demokratiskt påverka beslutet. Jag tycker det luktar lite illa.

Det är inte vi människor som får mer makt med en större region, utan det blir vissa politiker.

I undersökningar har det visat sig att när geografin blir för stor, då blir det problem att hålla ihop den politiska organisationen.



Resultatet blir att det till slut utkristalliseras en liten grupp (maktelit) som "övertar" styret. Vi ser det redan i dag, den centraliserade makten i Norrbottens läns landsting. Säkert blir det politiska livet mer intressant med större regioner, tänk vilka härliga karriärstegar som kommer att skapas, men för demokratin blir det ett steg bakåt. Vården kommer inte att bli bättre, för blir Umeå centrat för sjukvården, så kommer vi sannolikt att tappa några sjukhus i Norrbotten.

Att vi i dag har brister i vår sjukvård beror ju inte på att länet är för litet, snarare på "chauffören". Men inte blir "chauffören" bättre om han sätter sig i en större bil.



Jag tror mer på ett utvecklat samarbete med hela vår omgivning och inte bara titta söderut, för där finns ingenting som inte vi själva kan skapa, men först måste den "röda" bromsklossen bytas ut, det är Norrbottens största problem för en effektiv framtida utveckling för länet.

Läs mer om