Stafettläkarkostnader allra värst i Norrbotten
Ansvariga politiker eller tjänstemän har inte en aning om hur problemet med läkarflykten från vårdcentralerna kan hanteras, skriver, Anders Mansten, fp.
Foto: Erik Svensson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ansvariga som intervjuats av journalister från de olika tidningarna menar samstämmigt att läget är oroande. Kent Ögren, s, säger till PT att det är mer attraktivt att etablera sig söderut för distriktsläkare.
Karin Nilsson, läkarrekryteringsprojektledare inom primärvården menar i NSD att vårdvalsreformen ytterligare kommer att försämra situationen men att läget ändå är hoppfullt eftersom norrbottnisk primärvård har så gott rykte.
Divisionschefen för primärvården Bo Westerlund säger till Norrbottens-Kuriren att man arbetar med en långsiktig lösning genom att anställa ST-läkare (underläkare under specialistutbildning) och att han räknar med att detta får genomslag nästa år i form av minskade stafettkostnader.
Även för oinvigda läsare borde det stå uppenbart att vare sig ansvariga politiker eller tjänstemän har en aning om hur problemet med läkarflykten från vårdcentralerna kan hanteras.
Högst ansvarige politiker hoppas på mildare väder (växthuseffekten?). Högste tjänsteman att en satsning på en femårig utbildning löser problemet inom ett år. Läsarna kanske minns hur satsningen på ST-läkare inom psykiatrin slutade. Att alla sa upp sig i somras.
Den jämförelsen leder å andra sidan till ett bra tips för hur läkarstafettproblemet även inom primärvården, alltså 47 procent av totalen kan lösas.
Gör på samma sätt som med övriga 53 procent, alltså sjukhusstafettläkarna.
Prata inte om eländet.