Sluta förödmjuka de sjuka och arbetslösa

Piteå2007-03-17 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Oegentligheter i vårt välfärdssystem är förkastligt. Men hotet mot den generella välfärden kommer inte i första hand från fusket i sig utan från regeringens politik. Regeringens politik handlar i dag inte om möjligheter att komma tillbaka i arbete utan all kraft inriktas på att sparka undan fötterna för sjuka och arbetslösa.

En sedan länge beprövad metod hos regeringen har varit att låta talet om fusk och överutnyttjande skyla över den bakomliggande ambitionen att rasera hela det generella välfärdssystemet. Att den som är arbetslös eller sjukskriven påstås leva på "bidrag" och därmed underförstått parasiterar på dem som arbetar, används av regeringen som retoriskt angrepp för att legitimera sänkt ersättningar och hårdare tag.



Talet om bidrag grundar sig på en närmast lögnaktig syn på våra sociala försäkringar. Dessa finansieras genom avstått löneutrymme från löntagarna.

Socialförsäkringarna tillhör därmed alla invånare som en rättighet/försäkring, inte som välgörenhet eller som bidrag.

Socialförsäkringssystemet är en av arbetarklassens viktigaste framgångar. Det innebär att vi har försökt bygga ett generellt välfärdssystem som skapar solidaritet mellan kvinnor och män, mellan låg- och höginkomsttagare och mellan generationer.



Detta kontrakt vill regeringen bryta. Men våra gemensamma medel skall inte användas för att bygga ett kontrollsamhälle, eller att förödmjuka sjuka och arbetslösa. Att skuldbelägga människor botar inte oegentligheter i trygghetssystemet och sjukfrånvaron minskar inte genom bestraffningsåtgärder mot människor med olika typer av hälsoproblem.

I stället för att rasera socialförsäkringarna måste de stärkas och försvaras mot privatisering. Det som behövs är satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete och att tydliggöra arbetsgivarnas ansvar för rehabilitering. Det som behövs är omfattande anställningar för att ge alla rätten till arbete. Det vill säga allas rätt till arbete - ett arbete efter förmåga.

Läs mer om