Resurser finns för akut omhändertagande
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Företrädare för Nätverket för Piteå älvdals sjukhus (PÄS) har argumenterat för väl fungerande akut sjukvård för medborgarna. Det är bra därför att det är viktigt för att medborgarna ska känna trygghet. Jag har som ansvarig landstingspolitiker följande att anföra.
VID Piteå älvdals sjukhus finns resurser för ett fullvärdigt akut omhändertagande, oavsett sjukdom eller skada, för de patienter som kommer till akutmottagningen.
Den är öppen dygnet runt på årets alla dagar. Så ska det vara även i framtiden genom att det bland annat finns narkosläkare, internmedicinare och (OBS) allmänkirurger i beredskap dygnet runt.
Läkare och övrig vårdpersonal kommer precis som de hittills gjort, att vidta de åtgärder som patientens tillstånd kräver.
Vid behov skickas patienterna till de sjukhus inom eller utanför länet där kvalificerad vård kan ges för aktuell åkomma. Så har det fungerat tidigare, så fungerar det nu och så ska det fungera i framtiden.
ER ARTIKEL kan lätt läsas så att den IVAK-modell som finns i Gällivare och Kalix och ska införas i Piteå och Kiruna inte kommer att leda till vård till exempel vid Piteå älvdals sjukhus. Personalen i Piteå skulle alltså enbart bedöma och iordningsställa för vidare transport. Det stämmer när det gäller bedömt behov av akutkirurgiska ingrepp.
Dessa är dessbättre få och vård av övriga åkommor som kan ske vid Piteå älvdals sjukhus kommer också som tidigare att ske där.
Jag vill kraftfullt dementera att röntgenavdelningen vid Piteå älvdals sjukhus kan förmodas komma att vara tillgänglig enbart under dagtid. Ett sådant förhållande skulle inte vara acceptabelt ur patientsäkerhetssynpunkt och ingen planering för detta finns.
SLUTLIGEN så anser jag mig tillhöra landstingsledningen eftersom jag sitter i landstingsstyrelsen.
I den rollen har jag varit med och beslutat om de verksamhetsförändringar som genomförts vid länets sjukhus. Jag står givetvis fortfarande bakom de beslut jag varit med och tagit. Motiven för strukturomvandlingarna har i korthet varit följande:
Ökade krav på kvalitet och patientsäkerhet, det vill säga tillgång till mer specialiserad vård när behoven är sådana. Vi vill ju alla till exempel opereras av en specialist på den åkomma vi har.
Alla specialiteter kan ju inte upprätthållas på alla sjukhus.
Minska vårdköerna för planerade operationer till exempel genom satsning på ortopedkirurgisk verksamhet vid Piteå älvdals sjukhus. Det är bättre att ha operationslag som opererar sjuka personer än för många operationslag som väntar på akutkirurgiska ingrepp. Facit visar att nu krymper vårdköerna.
Den framtida personalförsörjningen kräver att kompetensen koncentreras vilket vi gjort på så sätt att länets samtliga sjukhus specialiserar sig mer än tidigare.
För att klara ekonomin särskilt i en situation där vi vill ligga i frontlinjen när det gäller förhållandet att fler sjukdomar kan behandlas effektivt.
Detta samtidigt som skatteinkomsterna sjunker på grund av minskad befolkning samtidigt som kostnaderna stiger med fler äldre i allt högre åldrar.