Reservatsbildningar hotar jobben

Piteå2006-04-01 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Under senare år har regeringen ökat takten på nya reservatsbildningar runt om i Sverige, i synnerhet här i Norrbotten. Den nu pågående markinventeringen för biotopskydd som kombineras med skogsarealavsättningar av andra skäl är ett hot mot den svenska skogsnäringens förmåga att konkurrera med andra länder.



DEN SVENSKA virkesförsörjningen kan komma att drabbas mycket negativt när den produktiva marken begränsas. Inom lokala områden kan en mycket stor andel av den avverkningsbara skogen komma att bli skyddad och undantas från avverkning. Det kommer att ge stora konsekvenser för den skogsindustri som verkar i våra områden. I slutändan hotas arbetstillfällen på landsbygden av de stora reservatsavsättningarna. Nuvarande mål för avsättning för naturvårdsändamål måste ses över innan programmet fortsätter.

Många gånger drabbas enskilda markägare. De förlorar rätten att bruka sin egen mark som i många fall har hört till familjen i generationer. Som om förlusten inte slår hårt nog sker det ofta till en ersättning under marknadsvärdet. Fortsätter staten på det här viset blir snart den familjeägda marken små reservat på landsbygden.



NÄR MAN ser statens habegär efter sin nästas egendom är det nödvändigt att stå upp för äganderätten. Det fria, enskilda ägandet är en viktig grundpelare i vår demokrati. Den självägande bonden är en symbol för detta sedan generationer tillbaka. Det är också inom ramen för det enskilda ägandet som vårt agrara kultur- och naturlandskap formats. "Det man äger det vårdar man" har varit ledstjärna för Sveriges lantbrukare och något som vi också borde bygga omtanken om skog och mark på.



Staten kan inte mäta sig med det ansvar och omtanke som en enskild ägare har för sin mark. Det finns få människor som förstår och tar hand om miljön på ett bättre sätt än de som äger en liten jordplätt. De vet att markens välmående är beroende av kunskap, förståelse och omtanke om miljön.

Läs mer om