Rättsosäkerhet inom försäkringskassan?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att komma till rätta med detta sköter en specialistgrupp handläggningen av nya beslut. I Norrbotten verkar det som att kassaledningen fokuserar främst på statistiska siffror och länsrättens domar.
De åtgärder som vidtagits gör många till vinnare och enligt direktören vinner: individen som blir arbetsför, arbetsgivaren som får arbetskraft och staten som betalar ut mindre pengar.
Efter att ha sett Nordnytts inslag frågar vi oss hur Kariento tolkar och tillämpar riktlinjerna för att halvera sjukersättningsdagarna?
Syftet med regeringens halveringsmål, som även riksdagen stöder, framgår av riktlinjerna. Dessa ska lyftas fram och tillämpas.
BLAND ANNAT sägs där att försäkringskassan ska bli mer aktiv och ha kontinuerlig kontakt med de sjukskrivna, behandlande läkare ska utbildas i försäkringsmedicin, fler ska deltidssjukskrivas. Vidare ska ett större ansvar läggas på arbetsgivaren att anpassa arbetsplatserna och arbeta förebyggande med arbetsmiljön.
Fler ska erbjudas rehabilitering och de sjukskrivna ska kunna behålla kontakten med arbetsplatsen.
Vi vill påminna Kariento om faktiskt förhållande och att styra mot målet genom att tillämpa regeringens riktlinjer. Fakta för Sverige visar att år 2005 nekades 88 procent fler människor sjukersättning än året innan, trots att bedömningsgrunderna är desamma som tidigare. Med påföljd att fler överklagat försäkringskassans beslut vilka i sin tur länsrätterna ändrat i över 20 procent av fallen.
För Norrbottens del visar det sig att länsrätten ändrat över 50 procent av kassans beslut. Ska denna höga siffra tolkas som att rättsosäkerheten inom försäkringskassan ökat? Har detta samband med halveringsmålet?
Det verkar som att försäkringskassans tillämpning medför direkt negativa effekter för enskilda, a-kassa och kommuner. Enskilda tvingas säga upp sig, aktivera a-kassan och ansöka om försörjningsstöd förutom att de upplever sig både kränkta och förnedrade av försäkringskassan.
Otaliga personer har vittnat om att de anser sig sakna rättigheter som sjukskrivna. Detta menar vänsterpartiet är helt oacceptabelt!
VÄNSTERPARTIET vill få ner sjukersättningsdagarna dock inte genom att kontrollera, kränka och förnedra sjukskrivna. Fortfarande gäller att det är arbetsförmågan som ska bedömas för att sjukersättning ska utgå!
Vi kräver att arbetslivsminister Hans Karlsson agerar och att försäkringskassan arbetar efter de riktlinjer som utfärdats av regering vilka även riksdagen ställt sig bakom.