Rätten till heltid
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rätt till heltid hotar inga jobb i sig. Däremot skulle en rättighetslag flytta makt från arbetsgivarna till de anställda. Arbetsgivarnas i dag oinskränkta makt att organisera arbetet i deltidstjänster skulle försvinna. De anställda skulle få ökad makt att bestämma över sin egen arbetstid.
Det är där skon klämmer för Svenskt Näringsliv och därav deras stora motstånd.
Arbetstidsfrågan är en tydlig könsfråga. Deltiderna finns nästan enbart inom branscher och områden där kvinnor dominerar. Främst inom vård, omsorg och handel.
Inom handeln är skillnaden stor mellan olika typer av affärer. I mat- och klädaffärer (där de flesta anställda är kvinnor) är deltiderna vanligare. I radio-, tv- och elektronikaffärer (där fler män är anställda) är heltider vanligare. Detta trots att öppettider och annat inte motiverar en olika förläggning av arbetstiden.
Svenskt Näringsliv påstår att en lag om rätt till heltid kan leda till att 7 000 jobb "försvinner" i Norrbotten. Med ett sådant resonemang osynliggör man den stora deltidsarbetslöshet som framför allt kvinnor lever med i dag. En deltidsarbetslöshet som innebär att man inte har möjlighet att försörja sig själv på sitt arbete.
Svenskt näringsliv har egentligen bara räknat ut hur mycket dagens deltidsarbetslöshet motsvarar i "heltidsarbetslöshet".
Vänsterpartiet menar att alla ska ha rätt att försörja sig på sitt arbete. Vi tycker också att det är bra att de anställda får en ökad makt att bestämma över sina egna arbetstider. Därför stödjer vi förslaget om en lag som ger deltidsanställda rätt att kräva heltidsarbete.